Όπως αναφέρει η «Επιθεώρηση Γεωργικής & Διατροφικής Χημείας», προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως κάθε φλιτζάνι καφέ που πίνουμε την ημέρα, μειώνει κατά ...7% τις πιθανότητες εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη.
Μάλιστα όσοι πίνουν καθημερινά τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ, διατρέχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσους τον αποφεύγουν.
Έως τώρα, όμως, παρέμενε άγνωστο που οφείλεται η προστατευτική δράση του καφέ.
Το μυστήριο φαίνεται πως έλυσαν κινέζοι επιστήμονες, οι οποίοι εντόπισαν δύο ουσίες στον καφέ που δεσμεύουν το αμυλοειδές πολυπεπτίδιο των νησιδίων του παγκρέατος (συμβολίζεται hIAPP).
Τα νησίδια του παγκρέατος είναι τα κύτταρα που φυσιολογικά παράγουν ινσουλίνη, ενώ το αμυλοειδές πολυπεπτίδιο είναι μία πρωτεΐνη που επίσης παράγεται από τα νησίδια.
Από κάποιο άγνωστο ερέθισμα, όμως, το πολυπεπτίδιο αρχίζει κάποια στιγμή να δημιουργεί αιχμηρές ίνες, οι οποίες δημιουργούν μικροσκοπικές οπές στα νησίδια και σταδιακά τα καταστρέφουν.
Το επακόλουθο είναι η διαταραχή στην παραγωγή της ινσουλίνης και η εκδήλωση του τύπου 2 διαβήτη.
Το γιατί συμβαίνει η αναδίπλωση του αμυλοειδούς πολυπεπτιδίου παραμένει άγνωστο, αλλά η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από κινέζους ερευνητές υποδηλώνει ότι οι δύο ουσίες του καφέ αναχαιτίζουν την όλη διαδικασία.
το ειδαμε εκει: