Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Στη δημοσιότητα η συνομιλία του πλοιάρχου του «Costa Concordia» με την Ακτοφυλακή

Η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας μετέδωσε την Τρίτη ολόκληρη την συνομιλία του κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia» που την Κυριακή που προσέκρουσε σε ύφαλο στα ανοικτά του νησιού Τζίλιο στην Τοσκάνη, με την ιταλική Ακτοφυλακή (Guardia Costiera).

Όπως φαίνεται από την συνομιλία, μέλος της Ακτοφυλακής όταν συνειδητοποίησε ότι ο καπετάνιος εγκατέλειψε το σκάφος και βρισκόταν σε σωσίβια λέμβο, τον διατάσσει να επιστρέψει στο πλοίο και να του δώσει ακριβείς πληροφορίες για τους επιβάτες και την κατάστασή τους.

Όταν ο καπετάνιος αναφέρει ότι ...
βρίσκεται στη λέμβο και συντονίζει την επιχείρηση από το νερό, το μέλος της Ακτοφυλακής με οργίλο ύφος του λέει επανειλημμένα ότι πολλοί επιβάτες βρίσκονται παγιδευμένοι και πρέπει ο ίδιος ως καπετάνιος να ανέβει στο πλοίο και να δώσει βοήθεια.

Ο κυβερνήτης του κρουαζιερόπλοιου φαίνεται να μην συμμορφώνεται και το στέλεχος της Ακτοφυλακής του λέει επί λέξει: «Άκου, μπορεί να έχεις σώσει τον εαυτό σου αλλά θα πληρώσεις γι’ αυτό που έκανες».

Ο καπετάνιος του πλοίου, Φραντζιέσκο Σιεττίνο, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση και αντιμετωπίζει κατηγορίες για φόνο.

Πάντως, η ιταλική Ακτοφυλακή δεν επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του βίντεο και παραπέμπει στις έρευνες που είναι σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών από την ναυτική τραγωδία ανέρχεται στους 11, ενώ άλλα 26 άτομα αγνοούνται.

Την Τετάρτη η άντληση πετρελαίου από το κρουαζιερόπλοιο

Στο μεταξύ, η ολλανδική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για να αντλήσει τα καύσιμα από το κρουαζιερόπλοιο «Costa Concordia», ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εργασίες μπορούν να αρχίσουν σε μια μέρα.

«Από πλευράς διάσωσης, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την εργασία αύριο (Τετάρτη)», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Smit Salvage, Κέες φαν Έσσεν.

Το χρονοδιάγραμμα για διεκπεραίωση του έργου (της άντλησης πετρελαίου) αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρο μετά από συνάντηση που θα έχει με τις ιταλικές Αρχές, την Ακτοφυλακή, τους ιδιοκτήτες του «Costa Concordia» και τους ασφαλιστές, είπε ο κ. Φαν Έσσεν.

Εκπρόσωπος Τύπου της μητρικής εταιρείας της Royal Boskalis, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κίνδυνος μιας μεγάλης έκτασης ρύπανσης.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή ρύπανσης ή διαρροή πετρελαίου από το πλοίο», είπε ο Μάριν Σούτεφαερ.

Ωστόσο, ο κ. Φαν Έσσεν ανέφερε ότι «γνωρίζουμε τον κίνδυνο (που υπάρχει)», προσθέτοντας ότι «όσο πιο σύντομα μπορούμε να αρχίσουμε, τόσο το καλύτερο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η άντληση μπορεί να επιτευχθεί αλλά υπάρχουν πάντοτε περιβαλλοντικοί κίνδυνοι».

Είπε επίσης ότι το έργο της άντλησης 2.380 τόνων καυσίμων και 200 τόνων ντίζελ αναμένεται να πάρει μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων μετά από τις οποίες αρχίζουν συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και των πλοιοκτητών ως προς το πώς θα ανελκυστεί το ναυάγιο του πλοίου.

Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ένας παράγοντας ανησυχίας καθώς υπάρχει πρόβλεψη ότι την Πέμπτη θα έχει καταιγίδα, αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με προκαταρκτικές παρατηρήσεις οι πιθανότητες να γλιστρήσει το πλοίο περαιτέρω είναι πολύ μικρές.
το ειδαμε εκει: