Πρόβλημα πρόσβασης σε νέες θεραπείες για σημαντικό αριθμό Ελλήνων ασθενών καταγγέλλουν ότι προκαλείται με το νέο νομοσχέδιο για την υγεία τρεις σύλλογοι ασθενών, η μη κυβερνητική οργάνωση για τον καρκίνο «ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) και ο Σύλλογος Kαρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων «ΚΕΦΙ ΑΘΗΝΩΝ».
«Η πρόσβαση στις νέες καινοτόμες θεραπείες αποτελεί ζήτημα ζωής για πολλούς από εμάς. Η συμβολή των νέων φαρμάκων στην αύξηση της επιβίωσης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και ...
... στην αποτροπή της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι καθοριστικής σημασίας για τις σοβαρές χρόνιες παθήσεις» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο πρώτοι φορείς.
... στην αποτροπή της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι καθοριστικής σημασίας για τις σοβαρές χρόνιες παθήσεις» αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο πρώτοι φορείς.
Αναφορικά με το νέο προτεινόμενο μέτρο της αποζημίωσης των νέων φαρμακευτικών προϊόντων με την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτά αποζημιώνονται σε δεκαοκτώ (18) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμούν ότι «θα οδηγήσει μοιραία στην καθυστέρηση της πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις νέες θεραπείες για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα» και ζητούν την άμεση αναθεώρησή του.
Σύμφωνα με τον σύλλογο των ογκολογικών ασθενών «ΚΕΦΙ ΑΘΗΝΩΝ», στην πράξη το μέτρο αυτό σημαίνει «3-4 χρόνια καθυστέρηση στην πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη πλήρη αποκλεισμό»!
«Οι ασθενείς δεν διαφωνούν με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας, όχι όμως εις βάρος τους. Συμφωνούμε ως Έλληνες για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με τη συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, όχι όμως χωρίς αυστηρό πλαίσιο ελέγχου της ποιότητας των πρώτων υλών, των μεθόδων παραγωγή και της συσκευασίας του τελικού προϊόντος» καταλήγει η ανακοίνωσή τους.