Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα, λέει ο λαός και μάλλον έχει δίκιο. Και όταν ένα ολόκληρο χωριό κερδίζει «τρελά λεφτά» στο Λόττο, εκτός από έναν κάτοικο, που ακούει στο όνομα, Κώστας Μητσοτάκης (!!!) άντε να πείσεις πως όλα είναι …
συμπτώσεις.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, οι κάτοικοι του μικρού Σοντέτο συνηθίζουν να αγοράζουν λαχνούς της Χριστουγεννιάτικης Λοταρίας, προσφέροντας στήριξη στην ένωση των νοικοκυρών του τόπου τους που τα εμπορεύεται, κερδίζοντας ένα μικρό ποσοστό.
Από τη μία πλευρά το πρόβλημα της ξηρασίας και από την άλλη η τραγική οικονομική κατάσταση έκαναν ορισμένους κατοίκους να σκεφτούν να μην συμμετάσχουν στην εθνική εμμονή της Λοταρίας, γνωστής ως "El Gordo". Ωστόσο, για καλή τους τύχη, έμειναν πιστοί στις συνήθειες τους.
Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σοντέτο είναι αγρότες ή άνεργοι εργάτες οικοδομών. Αυτό άλλαξε για ορισμένους. Πλέον κάποιοι είναι εκατομμυριούχοι, ενώ ακόμη και οι λιγότεροι τυχεροί κέρδισαν ένα μίνιμουμ ποσό των 130.000 δολαρίων.
Η τύχη τους χαμογέλασε και αποτέλεσε μία από τις λιγοστές θετικές ειδήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την Ισπανία. Μετά μάλιστα από αυτό το περιστατικό, το απομονωμένο χωριό Sodeto, που μέχρι τώρα ήταν παντελώς άγνωστο, έχει πλημμυρίσει από ανθρώπους που αναζητούν την τύχη τους και πωλητές.
"Αν πρόκειται να δείτε μία Μερσεντές να κυκλοφορεί στους δρόμους; Δεν νομίζω. Οι άνθρωποι πρόκειται να επενδύσουν στη γη και ίσως σε κάποιο καναπέ", σχολίασε η δήμαρχος της πόλης, Rosa Pons, που χρησιμοποίησε μεγάφωνο για να συγχαρεί τους νικητές.
Ο μοναδικός που δεν κέρδισε ούτε ένα ευρώ ήταν ο Έλληνας σκηνοθέτης Κωστής Μητσοτάκης. Είχε μετακομίσει στο μικρό Σοντέτο, που αριθμεί περίπου 250 κατοίκους, για τα μάτια μιας γυναίκας. Το ειδύλλιο δεν προχώρησε, όμως ο Έλληνας παραγωγός ταινιών παραμένει εκεί και δηλώνει πως παρότι δεν κέρδισε, έχει ωφεληθεί από την τύχη των υπολοίπων, καθώς τώρα μπορεί να πουλήσει τη γη του.
Ενώ οι γείτονες του πρότειναν να αγοράσει κάποιο λαχνό, ο Κώστας Μητσοτάκης αρνήθηκε να συμμετάσχει και να μπει έτσι σε έναν πόλεμο προσφοράς.
Μπορεί να στάθηκε άτυχος, ωστόσο κάποια άλλη οικογένεια στάθηκε πολύ τυχερή, καθώς ευνοήθηκε από την προσωπική φιλία.
Η Mari Carmen Lambea, μέλος της ένωσης νοικοκυρών, προσπάθησε να πουλήσει έναν λαχνό σε μία φίλη της που ο άντρας της είναι άνεργος. Η φίλη της της υποσχέθηκε πως θα της το ξεπλήρωνε αργότερα, αλλά δεν της το είχε ξεπληρώσει μέχρι την ημέρα που έγινε η κλήρωση.
"Φοβόταν να με πάρει και να με ρωτήσει και έτσι ο γιος της πήρε τον γιο μου και ρώτησε αν τελικά είχα φυλάξει τον λαχνό. Είπα φυσικά και τότε ξεκινήσαμε να κλαίμε", ανέφερε.
Ο Jose Manuel Penella Cambra, όπως πολλοί άλλοι αγρότες, είχε πρόσφατα επενδύσει σε πιο αποτελεσματικές τεχνικές άρδευσης ανησυχούσε για το πώς θα ανταποκριθεί στα δάνειά του. Η γυναίκα του όμως είχε αγοράσει δύο λαχνούς και με δύο ακόμα ξεχασμένους λαχνούς που βρήκε ο γιος του βρέθηκαν με κέρδη 520 χιλιάδων δολαρίων.
"Αυτά τα χρήματα θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε οικονομικά και το καλύτερο είναι ότι δεν είμαι μόνο εγώ. Κέρδισαν όλοι", σχολίασε, με την ημέρα της κλήρωσης να έχει προκαλέσει μαζικό παραλήρημα στο χωριό, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι είχαν κερδίσει.
Η Anika Bordei, ιδιοκτήτρια καφετέριας, βγήκε στους δρόμους με τις κάλτσες, αγνοώντας μάλιστα το γεγονός πως ήταν τρύπιες. "Ορισμένες γυναίκες έλεγαν να πάνε στο κομμωτήριο, αλλά κέρδισε και η κομμώτρια, οπότε τους είπε ότι δεν θα εργαζόταν εκείνη την ημέρα", σχολίασε η δήμαρχος.
Η λοταρία, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1812, αποτελεί σπουδαίο γεγονός στην Ισπανία και πολλοί άνθρωποι παίρνουν ρεπό την επομένη της κλήρωσης, καθώς μένουν μέχρι το πρωί μπροστά από τους δέκτες για να την παρακολουθήσουν.
το ειδαμε εκει: