Σε συμφωνία για το πακέτο μέτρων που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει το νέο δανειακό πακέτο και το PSI, κατέληξαν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Η εξέλιξη «λύνει τα χέρια» του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε στις ...... 7 το απόγευμα.
«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πρωθυπουργού.
Ολονύχτια σύσκεψη Παπαδήμου με την τρόικαΤα ολονύχτια παζάρια κορυφής στο Μέγαρο Μαξίμου οδήγησαν σε συμφωνία για την επιβολή της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε ποτέ η χώρα, ενώ στη διάρκεια των πολύωρων διαβουλεύσεων απειλήθηκε αρκετές φορές η κυβερνητική συνοχή.
Η σύσκεψη του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με την τρόικα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, ολοκληρώθηκε στις 6 τα ξημερώματα.
Η συνάντηση άρχισε μετά τη λήξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, δηλαδή μετά τη 1 τη νύχτα, και διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.
«Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους.Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναχωρώντας από το Μεγάρο Μαξίμου.
Ερωτηθείς εάν αυτή η τελευταία του αναφορά σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους αρχηγούς, αναφέροντας ότι «έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα πλην ενός».
Επανέλαβε δε ότι η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα και εξήγησε ότι «όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά τη σύσκεψη, ότι οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και πως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει κάποια στοιχεία που πρέπει να διευκρινιστούν.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι δεν θα υπάρξει σήμερα νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό, καθώς επίκεινται οι συνεδριάσεις του Working Group και στη συνέχεια του Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η πολύωρη σύσκεψη ήρθε ως συνέχεια της διαφωνίας που σημειώθηκε ανάμεσα στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σχετικά με το ζήτημα των επικουρικών και κύριων συντάξεων, ενώ πρόσθεταν ότι ο κ.
Παπαδήμος είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία «με τους δυο αρχηγούς».
Συνταγή φτώχειας στο βωμό της ανταγωνιστικότητας
Βίαιη υποτίμηση των αμοιβών τους υποχρεώνονται να υποστούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με το νέο Μνημόνιο, καθώς ο στόχος της τρόικας είναι να καταστούν οι μισθοί των Ελλήνων ανταγωνιστικοί με αυτούς της Πορτογαλίας αλλά και της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και συμφωνήθηκε άμεση μείωση κατά 22% του βασικού μισθού σε όλα τα επίπεδα, μια επιπλέον κατά 10% για όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς και το πάγωμά τους στα νέα χαμηλά επίπεδα έως το 2015.
Επίσης, μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, αλλά και οι βασικές συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες κατά 15%, και σε ΝΑΤ και ΟΓΑ κατά 7%.
Επιπλέον, καταργείται η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ και πρώην ΔΕΚΟ, ενώ έρχονται αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια έως τα τέλη Ιουνίου και αποχωρούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (και με απολύσεις) 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του χρόνου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να νομοθετήσει άμεσα τα περισσότερα από τα παραπάνω μέτρα, ως προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλίσει τα σωτήρια 130 δισ. ευρώ που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία.
Ειδικότερα, η μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% που θα ισχύσει σε όλα τα κλιμάκια, καθώς και οι περικοπές στις κύριες συντάξεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και τραπεζών κατά 15%, και του ΝΑΤ και του ΟΓΑ κατά 7%, θα ισχύσουν αναδρομικά από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ, που ισοδυναμεί με άρση μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές.
Μεγάλο «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων εξακολουθούν να αποτελούν, πάντως, οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που προέβλεπε το σχέδιο του μνημονίου και για τις οποίες δεν επήλθε συμφωνία.
Αναλυτικά το σχέδιο του μνημονίου
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο του μνημονίου που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης περιελάμβανε:
- Τη μείωση κατά 22% του βασικού μισθού άμεσα. Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, ο μειωμένος μισθός να είναι μειωμένος κατά 32% συγκριτικά με σήμερα.
- Το πάγωμα των βασικών μισθών στα επίπεδα αυτά, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.
- Το πάγωμα των ωριμάνσεων, έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.
- Τη μείωση από τους έξι στους τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος από τη λήξη της σύμβασης κατά το οποίο εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της (μετενέργεια). Μετά από αυτό, αν δεν υπάρξει σύμβαση, θα ισχύει ο βασικός μισθός συν τα επιδόματα αρχαιότητας, επικινδυνότητας, παιδιών και σπουδών.
- Οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα έχουν διάρκεια πάνω από 3 έτη, ενώ οι υφιστάμενες συμβάσεις που ήδη έχουν διάρκεια 24 μηνών, θα λήξουν σε έναν χρόνο από τώρα.
- Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ κατά 2% άμεσα και κατά επιπλέον 3% το 2013.
- Την αναθεώρηση έως το τέλος Ιουνίου των ειδικών μισθολογίων για δικαστικούς, γιατρούς, διπλωματικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
- Την ιδιωτικοποίηση έως το τέλος Ιουνίου 2012 των προγραμματισμένων πακέτων μετοχών των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου. Ο στόχος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις περιορίζεται, πάντως,
στα 19 δισ. ευρώ από 50 δισ. ευρώ.
- Τον περιορισμό των φοροαπαλλαγών, αλλαγές στον ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος επιβολής του φόρου, το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους.
- Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές μετοχές με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια.