«Σιωπηλή» επιδημία αποτελεί πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης. Περισσότεροι από 33 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο στην Ευρώπη, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. έως το 2030.
Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από διαβήτη είναι 1 εκατ., εκ των οποίων το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενοι) και το 90% από διαβήτη τύπου 2.
Η γήρανση του πληθυσμού και ο ...
... κακώς εννοούμενος μοντέρνος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ευθύνονται για την σημαντική αύξηση του αριθμού των διαβητικών στην χώρα μας.
... κακώς εννοούμενος μοντέρνος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ευθύνονται για την σημαντική αύξηση του αριθμού των διαβητικών στην χώρα μας.
Τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει σήμερα η νόσος επισήμαναν σε συνέντευξη ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Τμήματος του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, κ. Αντώνης Π. Λέπουρας και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κυρία Αθανασία Καρούνου.
Διαβήτης: μια ασθένεια που αντιμετωπίζεται με αλλαγή τρόπου ζωής
Όπως ανέφερε ο κ. Λέπουρας, τη βάση οποιασδήποτε επιτυχημένης θεραπείας για τον διαβήτη αποτελεί η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό κατά τον ειδικό σημαίνει: διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30΄την ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα), μεσογειακή διατροφή ( ψάρι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα), απώλεια 5-10% του βάρους για τους υπέρβαρους.
Η φαρμακευτική θεραπεία είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος. «Η ορθολογική θεραπευτική αγωγή επιβάλλει κατάλληλες εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα μια εξειδικευμένη ιατρική ομάδα που θα συνεργασθεί για την θεραπεία και δεν θα καθορίσει απλά αυτή την φαρμακευτική αγωγή, αλλά και θα εκπαιδεύσει τα άτομα με διαβήτη ώστε να μπορούν να φροντίζουν σωστά την υγεία τους» τόνισε ο κ. Λεπουρας.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις επιπλοκές του, αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια, με μεγάλα κόστη για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως. «Είναι τεράστιο το συμφέρον μιας Πολιτείας να κάνει όλα όσα είναι απαραίτητα προκειμένου να μην φτάσουν οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη να αποκτήσουν επιπλοκές, κάτι που οι άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν εφαρμόσει μέσα από εθνικά προγράμματα, και που δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει γίνει», ανέφερε η κυρία Αθανασία Καρούνου, και τόνισε: «Το σύστημα υγείας επιτέλους θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί στην πρόληψη και στον ασθενή που θα οδηγήσει και στην εξοικονόμηση πόρων».
Δυσλειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ για τους διαβητικούς
Σύμφωνα με την κυρία Καρούνου, αλλαγές στο σύστημα πρέπει και μπορούν να γίνουν, για τον περιορισμό της σπατάλης και της πολυφαρμακίας, χωρίς όμως οι αλλαγές να αποβούν σε βάρος της υγείας των πασχόντων.
Επιπλέον, η κ. Καρούνου επισήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πάσχοντες από διαβήτη, μετά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), εκ των οποίων τα κυριότερα είναι τα εξής:
Ο μικρός αριθμός ιδιωτών Παθολόγων – Ενδοκρινολόγων που είναι συμβεβλημένοι: δεν ξεπερνούν τους 1. 127
- Η μη ένταξη των αναλώσιμων υλικών (ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς.
- Η επιβάρυνση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη με 15% επί του κόστους των εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Η συμμετοχή ύψους 25% στα αναλώσιμα (το ίδιο ισχύει και για τα αντιδιαβητικά δισκία)
- Η μη διασφάλιση του ελέγχου από την Πολιτεία για την ποιότητα και καταλληλότητα των συνταγογραφούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συγκεκριμένα του ειδικού θεραπευτικού υποδήματος διαβήτη.