Μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για το μελάνωμα, σχεδόν διπλασιάζει τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών, όπως έδειξε μια νέα έρευνα Αμερικανών και Αυστραλών γιατρών, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England of Medicine.
Οι ερευνητές, με...... επικεφαλής τον καθηγητή Αιματολογίας και Ογκολογίας Άντονι Ρίμπας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, απέδειξαν ότι οι 132 ασθενείς που πήραν τη δραστική ουσία βεμουραφενίμπη έζησαν κατά μέσο όρο 16 μήνες έναντι εννέα μηνών όσων έκαναν την παραδοσιακή θεραπεία.
«Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ότι το φάρμακο έχει πολύ μεγάλη επίπτωση και αλλάζει πλέον τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το μεταστατικό μελάνωμα», δήλωσε ο Δρ Ρίμπας και πρόσθεσε ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό από τη συνήθη χημειοθεραπεία.
Το κακόηθες μελάνωμα είναι μια επιθετική και πολύ επικίνδυνη μορφή καρκίνου. Είναι σχετικά σπάνιο και αφορά περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων δερματικού καρκίνου, είναι όμως η αιτία για τους περισσότερους θανάτους αυτής της μορφής καρκίνου.
Η κύρια αιτία της νόσου πιστεύεται ότι είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι τεχνικές τεχνητού μαυρίσματος του δέρματος αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.
Η βεμουραφενίμπη, είναι κατάλληλη για περίπου τους μισούς ασθενείς με προχωρημένου σταδίου μελάνωμα, καθώς στοχεύει όγκους που σχετίζονται με τη γονιδιακή μετάλλαξη BRAF V600E.
Το νέο φάρμακο, που λαμβάνεται ως χάπι δύο φορές τη μέρα, μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όπως έδειξε η νέα κλινική δοκιμή, περίπου στο 53% των ασθενών με την εν λόγω μετάλλαξη, οι όγκοι συρρικνώθηκαν πάνω από 30%, στο 30% λιγότερο από 30%, ενώ στο 14% δεν υπήρξε κάποια θετική αντίδραση. Όμως οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν αντίσταση στο φάρμακο με το πέρασμα του χρόνου και οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπο να το σταματήσουν αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε άδεια για τη χρήση του νέου φαρμάκου σε ενήλικες που πάσχουν από το μεταστατικό μελάνωμα, του μεταλλαγμένου γονίδιου BRAF. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είχε ήδη εγκρίνει την κυκλοφορίας του φαρμάκου τον περασμένο Αύγουστο. Το φάρμακο έχει πάρει έγκριση για να κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες, όπως την Ελβετία, την Βραζιλία, τον Καναδά, το Ισραήλ και τη Νέα Ζηλανδία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του δέρματος σκοτώνει περίπου 66.000 άτομα κάθε χρόνο διεθνώς και το 80% των θανάτων οφείλεται στο μελάνωμα.