Λευκωσία: Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα λάβει οικονομική στήριξη από το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ για την έκρηξη στο Βασιλικό τον περασμένο Ιούλιο, καθώς το συμβάν δεν εμπίπτει στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.
Ο κ. Χαν ο οποίος ...... πραγματοποιεί επίσκεψη στη Κύπρο, παρέθεσε το μεσημέρι διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης, μετά και την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα του Μαρί μετά και την πρόσφατη έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ η οποία ουσιαστικά συστήνει στην Κομισιόν να απορρίψει το αίτημα της Κύπρου για αποζημιώσεις, καθώς η έκρηξη στο Βασιλικό δεν καλύπτεται από τους σχετικούς κανονισμούς που επιτρέπουν την παροχή βοήθειας από το ταμείο αλληλεγγύης.
Ο κ. Χαν αν και επεσήμανε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η έκθεση, όπως είπε, είναι αρκετά ξεκάθαρη και η έκρηξη στο Βασιλικό δεν θεωρείται φυσική καταστροφή. Επεσήμανε ακόμη το γεγονός ότι δεν μπορεί να δοθεί αποζημίωση για τις καταστροφές καθώς η περιουσία ήταν ασφαλισμένη.
Επεσήμανε ότι το 2008 η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε βοήθεια από το συγκεκριμένο ταμείο, λόγω παρατεταμένης ξηρασίας που εμπίπτει στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών.
Οι εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών έκαναν λόγο για ζημιές ύψους 700 εκατομμυρίων και το ταμείο αλληλεγγύης της ΕΕ θα μπορούσε να καλύψει το 2,5 τοις εκατό των ζημιών.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Χαν ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζήτησε θέματα ενέργειας με αφορμή και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ , σημειώνοντας ότι ανοίγονται προοπτικές και η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί και να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα έχουν αναφυει λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι με τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Κυβέρνηση συζήτησε θέματα που αφορούν την Πολιτική Συνοχής καθώς κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις επί των νέων προτάσεων για την Πολιτική Συνοχής με ορίζοντα το 2013 και μετά.
Ο κ. Χαν ανέφερε ότι βασικός στόχος των νέων προτάσεων είναι η αποτελεσματικότητα της χρηματοδότησης , ώστε τα διάφορα κονδύλια να είναι στοχευμένα.
Είπε χαρακτηριστικά ότι στην περίπτωση της Κύπρου τα κονδύλια πρέπει να παρέχονται σε τομείς «που μπορούν να κάνουν τη διαφορά» όπως είναι η έρευνα, η καινοτομία, οι ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή ενέργεια), οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κτλ.
Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη η πορεία αυτή να συνεχιστεί και να γίνουν επενδύσεις σε καινούργια έργα.