Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Η γυναίκα που έκανε τον Mark Zuckerberg «άνδρα»*

Η Sheryl Sandberg αγαπάει το «Counting Crows», το «Dixies Chicks», το «When Harry met Sally», καθώς και το «Toy Story 3″. 

Επίσης, της αρέσει το τρέξιμο και να «παίζει με τα παιδιά της», σύμφωνα με όσα γράφει στη σελίδα της στο Facebook. 

To προφίλ της περιλαμβάνει ακόμη ένα βιογραφικό της καριέρας της: από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, στη Google, αλλά και την......τρέχουσα δουλειά της ως Chief Operating Officer στο Facebook.

Όταν το Facebook, αυτή την εβδομάδα, εκδήλωσε την πρόθεση της εταιρείας να μπει στο χρηματιστήριο, η προσοχή στράφηκε αναπόφευκτα στον Mark Zuckerberg, τον 27χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος έχει αποσπάσει, έτσι κι αλλιώς, όλη τη δημοσιότητα, καθώς είναι ο ιδρυτής του δημοφιλούς social network.

Αλλά η οικονομική επιτυχία της εταιρείας, η οποία είναι απαραίτητη για να συνεχίσει την «αποστολή» της στο χώρο των social media, φαίνεται ότι οφείλειται στην 42χρονη Sheryl Sandberg.... Αφού βοήθησε τη Google να «χτίσει» το τμήμαεπιχειρηματικής διαφήμισης της μηχανής αναζήτησης από το «μηδέν», με αποκορύφωμα τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας, αλλά και τα 16.6 δισ. δολάρια ετήσιες πωλήσεις το 2007, η Sandberg μπήκε το 2008 στην «οικογένεια» τουFacebook, όπου και μετέτρεψε την έννοια του «social advertising» από μία ιδέα υπό διερεύνηση σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, που συγκέντρωσε έσοδα 3.7 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Και ενώ ο μοναχικός και «geeky» ιδρυτής της εταιρείας ήταν επικεφαλής στο κομμάτι της προσέλκυσης 845 εκατομμυρίων ατόμων στο Facebook, η οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται στην ικανότητα της κ. Sandberg να προσελκύσει κορυφαία «ταλέντα» στην εταιρεία, κυρίως λόγω της τεχνολογικής της «ψυχής». «Ήρθα λόγω της Sheryl» μία επαναλαμβανόμενη ατάκα ανάμεσα στους υπαλλήλους που έφυγαν από τη Google και άρχισαν να δουλεύουν για το Facebook τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον ίδιο τίτλο με αυτόν που κατείχαν στην εργασία τους για τον κολοσσό της αναζήτησης.

Η υποδοχή της από τους παλαιότερους μηχανικούς του κοινωνικού δικτύου ήταν, πάντως, λιγότερο ενθουσιώδης, σύντομα, ωστόσο, κέρδισε μία θέση και στη δική τους καρδιά. Μέρος της επιτυχίας της, λένε οι γνώστες, πηγάζει από την περιφρόνησή της για τη δήθεν «σοφία» ότι οι διευθυντές δεν πρέπει να έχουν προσωπικές σχέσεις με τους υπαλλήλους τους. Παρόλο που δεν είναι αγαπητή από όλους, οι άνθρωποι που είναι κοντά της την περιγράφουν ως «ζεστή» και «γνήσια», όπως επίσης και ως «έμπειρη και ταλαντούχα». Ακούει -λένε όσοι τη θαυμάζουν- βοηθάει, συσπειρώνει τους ανθρώπους γύρω της και έχει την ικανότητα να «οδηγεί» τα projects προς την ολοκλήρωση. Προσθέστε όλες αυτές τις ικανότητές της στο «όραμα» του Mark Zuckerberg για την εταιρεία του, και μπορείτε να καταλάβετε γιατί το Facebook ήταν ιδανικό μέρος για να εργαστεί.

Η ιστορία της Sheryl Sandberg με το Facebook ξεκινά στο χριστουγεννιάτικο πάρτυ του 2007, όταν συνάντησε τον Mark Zuckerberg και μίλησε μαζί του για ώρα. Ένας από τους βασικούς επενδυτές της εταιρείας τον είχε «επιπλήξει» τότε για την καταστροφική διαχείριση της Beacon -μίας εφαρμογής που δημοσίευε τις αγορές χρηστών από άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση τους- και τον είχε παρακινήσει να προσλάβει έναν νέο Chief Operating Officer. Ο Mark Zuckerberg είχε διαπραγματευτεί με επιδεξιότητα τις συμβάσεις της χρηματοδότησης του κοινωνικού του δικτύου, έτσι οι επενδυτές του δεν μπορούσαν ποτέ να τον εξαναγκάσουν να εγκαταλείψει το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές πίστευαν τότε ότι ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε ούτε τις ικανότητες, ούτε την κλίση να διαχειριστεί τους ανθρώπινους πόρους και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας. Ήταν τότε μόλις 23 ετών…



Η Sheryl Sandberg ήταν το πρόσωπο που έψαχνε ο Mark Zuckerberg. Μία «ενήλικη» που θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος όλων αυτών που δεν μπορούσε να κάνει εκείνος. Όχι όμως ως αντικαταστάτης του, αλλά ως ένας πολύτιμος συνεργάτης με τον οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί το όραμά του. Και φυσικά ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να βοηθήσει και τον ίδιο να «ενηλικιωθεί» επιχειρηματικά. Η ίδια έψαχνε και αυτή για μία νέα ευκαιρία, μία θέση με μεγαλύτερες ευθύνες, που θα της προσέφερε τον ηγετικό ρόλο που αναζητούσε.

Το Μάρτιο του 2008, ξεκίνησε να εργάζεται στο Facebook, αναλαμβάνοντας από την αρχή ενεργό ρόλο και πραγματοποιώντας δεκάδες meetings με τους εργαζομένους της εταιρείας σε μία προσπάθεια να γνωστοποιήσει τα επιχειρηματικά της πλάνα και να συσπειρώσει κόσμο γύρω της. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είχε συναντήσει κορυφαία στελέχη στα τμήματα διαφήμισης εταιρειών όπως τα Starbucks ή τα Walmart, προσπαθώντας να τους εξηγήσει τα οφέλη της social διαφήμισης και το πώς μπορούν να απευθύνουν τα ξεχωριστά τους μηνύματα σε ανθρώπους, με βάση τα ενδιαφέροντά τους και τις κοινωνικές τους συνδέσεις. Και καθώς οι «εντάσεις» γύρω από τις πολιτικές απορρήτου της εταιρείας αυξάνονταν, η κα. Sandberg μετακινήθηκε στην Washington όπου θα μπορούσε να κάνει καλύτερο «lobbying» για λογαριασμό της εταιρείας.

Η ίδια έχει γεννηθεί στην Washington, μεγάλωσε όμως στο Miami όπου τέλειωσε με αριστεία το σχολείο, εργαζόμενη παράλληλα στο οφθαλμολογικό γραφείο του πατέρα της, αλλά και σαν εκπαιδευτής… αερόμπικ. Πήγε στο Harvard για MBA, ενώ συνεργάστηκε με το γνωστό οικονομολόγο Lawrence Summers, πρώτα για την World Bank και έπειτα ως επικεφαλής του επιτελείου του όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Bill Clinton. Από εκεί μετακινήθηκε στη Google.



Σε όλη της την καριέρα, έχει «υψώσει» τη «φωνή» της για διάφορα ζητήματα, αυτό όμως στο οποίο επιμένει και αποτελείπροτεραιότητά της είναι η προσπάθειά της για την πρόοδο των γυναικών στον εργασιακό τους χώρο. Την ενοχλεί το χαμηλό ποσοστό εκπροσώπησης γυναικών σε κορυφαίες εταιρικές θέσεις εργασίας και προσπαθεί συνεχώς να τον αυξήσει.Ενθαρρύνει συνεχώς τις γυναίκες, είτε με ομιλίες της, είτε σε συζητήσεις επί προσωπικού, ώστε η κάθε μία από αυτές να διεκδικήσει πράγματα για τον εαυτό της και επιδιώξει νέες προκλήσεις στον εργασιακό της χώρο. Ακόμη και σ’ αυτές που σκέφτονται να αποκτήσουν ένα μωρό, προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία της συνέχισης της καριέρας τους.

Στο Facebook έχει πάρει πρωτοβουλίες όσον αφορά την πολιτική της εταιρείας να δίνει άδεια μητρότητας τεσσάρων μηνών,αλλά και ορίζοντας για τις «μέλλουσες μητέρες» θέσεις στάθμευσης, κοντά στην είσοδο του γραφείου τους. Πέρα από αυτά, πραγματοποιεί συνεχώς ομιλίες, υπενθυμίζοντας στις γυναίκες να διατηρούν τις φιλοδοξίες τους. «Κρατήστε το πόδι στο πεντάλ του γκαζιού» είναι μία από τις αγαπημένες της ατάκες.

Με την εισαγωγή του Facebook στο χρηματιστήριο, ξεπερνώντας ακόμη και την αρχική δημόσια εγγραφή της Google,φαίνεται ότι οι προκλήσεις τόσο για το κοινωνικό δίκτυο όσο και για την Sheryl Shandberg γίνονται ακόμη μεγαλύτερες. Και αυτή τις περιμένει με το πόδι στο «πεντάλ του γκαζιού», έτοιμη να τις αντιμετωπίσει…
*όσον αφορά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.