Η γνωριμία τους έγινε το 1982. Εκείνος ήταν 14 χρόνια μικρότερός της, αρκετά πλούσιος, «κολλημένος» με τους υπολογιστές και ήθελε οικογένεια. Εκείνη είχε ήδη ένα παιδί και δεν ήθελε άλλα. «Διαφωνούσαμε συνέχεια», εξομολογείται η Μπαέζ και ομολογεί ότι η ίδια δεν… σκάμπαζε τίποτα από τεχνολογία
Λίγους μήνες μετά πέθανε, αλλά δύο μέρες μετά την κηδεία του της έστειλαν από την Apple ένα...... τηλέφωνο
Η Τζόαν Μπαέζ και ο Στιβ Τζομπς ήταν από όλες τις απόψεις ένα «παράξενο ζευγάρι». Εκείνος ήταν 14 χρόνια μικρότερός της, ήδη αρκετά πλούσιος και «κολλημένος» με τους υπολογιστές και ήθελε οικογένεια.
Εκείνη είχε ήδη ένα παιδί και δεν ήθελε άλλα, ήταν (και είναι) φανατική υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ταγμένη αριστερή. Είχαν, ωστόσο, κάτι κοινό: εκείνος λάτρευε τον Μπομπ Ντίλαν και εκείνη υπήρξε για δύο χρόνια σύντροφος του διάσημου τραγουδοποιού.
Αυτή η σχέση της, εξάλλου, με τον Ντίλαν ήταν αυτή που την έκανε περισσότερο ελκυστική στα μάτια του Τζομπς, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς, στενή φίλη του Τζομπς από τα φοιτητικά του χρόνια.
Στην τελευταία τους συνάντηση ο Στιβ Τζομπς υποσχέθηκε να δωρίσει στην Τζόαν Μπαέζ ένα iPhone.
Γνωρίστηκαν το 1982 μέσω της αδελφής της Μπαέζ, Μίμι Φαρίνα, η οποία φαίνεται πως έπαιζε κεντρικό ρόλο στην ερωτική ζωή της αδελφής της, αφού αυτή στάθηκε και η αφορμή για να γνωριστεί με τον Ντίλαν, καθώς ο τραγουδιστής ενδιαφερόταν αρχικά για εκείνη.
Οπως παραδέχτηκε η ίδια η Μπαέζ σε συνέντευξή της στους Times του Λονδίνου, «εκείνος ήταν μανιακός με την τεχνολογία κι εγώ δεν σκάμπαζα τίποτα».
«Διαφωνούσαμε συνέχεια», συνεχίζει. «Ελεγε πως θα μπορούσε να δημιουργήσει σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κουιντέτο κλασικής μουσικής που να είναι εφάμιλλο ή καλύτερο από μια συμβατική ορχήστρα δωματίου. Εγώ του έλεγα ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει ψυχή».
Παρά τις διαφωνίες τους, εκείνος ήθελε να την παντρευτεί, έως ότου συνειδητοποίησε πως η Μπαέζ δεν ήθελε παιδιά. Αλλά και η Μπαέζ ήταν απλά γοητευμένη απ’ αυτόν, δεν τον αγαπούσε. Οι φίλοι της, πάντως, την προέτρεπαν να πει το «ναι» και θα γινόταν μία πολύ πλούσια κυρία.
Ωστόσο, ο Τζομπς δεν ήταν κι αυτό που λέμε γαλαντόμος.
Μια φορά είχε επιμείνει να επισκεφτούν ένα κατάστημα Ralph Lauren επειδή είχε εντοπίσει ένα φόρεμα που πίστευε ότι θα της πήγαινε πολύ. Εκείνη σε όλη τη διαδρομή σκεφτόταν: «τα έχω με έναν πλούσιο και θέλει να μου πάρει ένα ακριβό φόρεμα». Μόλις όμως έφτασαν, της το έδειξε και της είπε: «Νάτο, πρέπει να το αγοράσεις». Οταν του εξήγησε ότι δεν είχε τα λεφτά για να το αγοράσει, απλώς έφυγαν…
Αργότερα, βέβαια, αποδείχτηκε λιγότερο… Σκρουτζ, αφού από καιρό σε καιρό της έστελνε φορητούς υπολογιστές. Μάλιστα, στην τελευταία τους συνάντηση της υποσχέθηκε να της στείλει ένα iPhone. Λίγους μήνες μετά πέθανε, δύο όμως μέρες μετά την κηδεία του, της έστειλαν από την Apple ένα τηλέφωνο.
«Ο Στιβ είχε μια πολύ τρυφερή πλευρά με την οποία ένιωθε άβολα, γι' αυτό την έκρυβε», είπε σε άλλη συνέντευξή της η Μπαέζ. «Πολλές φορές μου έφερνε λουλούδια και έλεγε ότι τα είχε στο γραφείο εξαιτίας κάποιας εκδήλωσης και δεν ήθελε να μαραθούν, ξέρω όμως ότι τα αγόραζε για μένα».
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ