Καθημερινό «εφιάλτη» ζουν χιλιάδες Ελληνες μετανάστες, κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που πέφτουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς λόγω της… στιγματισμένης καταγωγής τους
Πάγωσε το χαμόγελο της 24χρονης Ειρήνης Παπαδάκη, η οποία σπουδάζει Νευροεπιστήμη τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, όταν με αφορμή μια εργασία ...... δέχθηκε παρατήρηση σχετικά με την καταγωγή της.
Πληθαίνουν οι αναφορές από το Μόναχο και τη Βιέννη έως τη Στοκχόλμη και το Λονδίνο για φραστικές επιθέσεις που δέχονται Ελληνες μετανάστες, καθώς αναπτύσσεται μια τάση περιφρονητικής συμπεριφοράς προς εκείνους «τους τεμπέληδες, που δεν δουλεύουν ή δεν πληρώνουν φόρους»…
Το φαινόμενο απαντάται κυρίως στη Γερμανία και απασχολεί πολύ σοβαρά τις τοπικές κοινότητες των ομογενών, που σχεδιάζουν δράσεις για να αντιστρέψουν το κλίμα το οποίο επιδεινώνεται τους τελευταίους μήνες.
Παράλληλα, αλλά σε αντίθετη φορά με το φιλελληνικό ρεύμα, το συρτάκι στο Παρίσι και την καμπάνια «Είμαστε όλοι Ελληνες», ένα είδος ρατσισμού που μέχρι σήμερα εκφραζόταν από μεμονωμένες ακραίες ομάδες, διαχέεται πλέον σε ευρύτερα στρώματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά χλευασμού των Ελλήνων.
Ο Θανάσης Κρίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων στη Βαυαρία, τονίζει ότι οι προκλήσεις και τα πειράγματα από Γερμανούς γίνονται σε καθημερινή βάση.
Ορισμένες φορές η παρουσία και μόνο των συμπατριωτών μας προκαλεί αθώα -πλην ενοχλητικά- πειράγματα από συναδέλφους στο γραφείο. Συχνά Ελληνες υποχρεώνονται σε απολογία για τις πράξεις των πολιτικών μας. Δεν λείπουν και τα περιστατικά «ωμής πρόκλησης», όπου σερβιτόροι διερωτώνται φωναχτά εάν έχουν να πληρώσουν οι Ελληνες πελάτες τους. Και η λίστα δεν εξαντλείται εδώ…
Χλευασμός
«Αντιμετωπίζουμε πλέον προβλήματα στην καθημερινότητά μας, τα οποία έως τώρα δεν είχαμε. Πλέον μας βλέπουν διαφορετικά απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ακούω, για παράδειγμα, ότι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανανεώνουν τις συνεργασίες τους με ελληνικά μαγαζιά ή ότι πολλοί Γερμανοί αποφεύγουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, π.χ. καταστήματα με ρούχα ή παπούτσια, ακόμα και εστιατόρια.
Ο χλευασμός είναι καθημερινός» λέει ο κ. Θανάσης Κρίκης από το Μόναχο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων στη Βαυαρία, στέλεχος αλλά και συνδικαλιστής σε μεγάλη βιομηχανία της περιοχής, όπου ανάμεσα σε 8.000 εργαζόμενους υπάρχουν και 500 Ελληνες. «Το πρωί πηγαίνω στο γραφείο και συνάδελφοι διαβάζουν την "Bild". Μια ημέρα είχε φωτογραφία από την Αθήνα όπου έκαιγαν τη γερμανική σημαία. "Δεν έχετε να φάτε, σας πληρώνουμε και μας λέτε "ναζί"… Είστε αχάριστοι» γύρισαν και μου είπαν. Ηταν μάλιστα συνάδελφοι στο ίδιο γραφείο εκλεγμένοι συνδικαλιστές.
Αλλες φορές λένε περιπαικτικά: Ποιο νησί να αγοράσουμε ή πού θα πάρουμε βίλα τζάμπα… Οι Ελληνες τώρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα για να βρουν δουλειά ή σπίτι. Ακούν ότι είσαι Ελληνας και θεωρούν ότι είσαι άνθρωπος… τρίτης κατηγορίας» καταλήγει.
Ανεπιθύμητοι
«Εχω στην ιδιοκτησία μου ταξί και μέχρι πρότινος από τους 24 οδηγούς οι επτά ήταν Γερμανοί. Τώρα έφυγαν όλοι επειδή εμείς προσπαθούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα. ?Δεν γίνεται να δουλεύουμε για να ταΐζουμε τους χαραμοφάηδες? λένε κάποιοι που εγκατέλειψαν τη δουλειά για να μην εργάζονται σε… Ελληνα» εξιστορεί ο κ. Παναγιώτης Μπαλογιάννης, επίσης από το Μόναχο.
«Οταν ξεκινά μια συζήτηση, έστω και ως αστείο, λίγο αργότερα αγριεύει η κατάσταση. Μέχρι τώρα είχαμε πολύ καλή σχέση και ο λαός μας αγαπούσε ως έθνος. Μετά την κρίση μας βλέπουν με τελείως διαφορετικό μάτι. Είχα έναν οδηγό επί επτά χρόνια, τον είχα καλέσει για διακοπές στην Ελλάδα, και όμως έφυγε από τη δουλειά. Επίσης διαθέτω συνεργείο για σέρβις κλιματιστικών. Από τον Οκτώβριο και μετά δεν έχω Γερμανούς πελάτες, δεν έρχεται κανείς».
Οπως αφηγείται ο κ. Μπαλογιάννης, για να εξασφαλίσει ένα σπίτι στον ανιψιό του χρειάστηκε να γίνει η ενοικίαση στο όνομά του. «Κανείς δεν δίνει σπίτι σε Ελληνα πια. Πρώτα πρέπει να έχεις δουλειά. Ακόμα και για ένα δυάρι ζητούν 700 ευρώ ενοίκιο».
«Υπάρχει πρόβλημα και εμείς θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια σε συνεργασία και με το προξενείο μας. Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου θέλουμε να κάνουμε μια εκδήλωση για να δείξουμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Γερμανούς.
Δεν δεχόμαστε να πληρώνει την κρίση ο απλός κόσμος» λέει ο κ. Κρίκης. «Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εχω ετοιμάσει ένα κείμενο και προς μερίδα του ελληνικού Τύπου που αναφέρεται στον γερμανικό λαό σαν να είναι ναζί. Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες ούτε οι Γερμανοί ναζί» τονίζει ο κ. Κρίκης.
Σοβαρό πρόβλημα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί νέοι μετανάστες που ως ανειδίκευτοι αναζητούν την τύχη τους στις μεγάλες γερμανικές πόλεις.
Οπως λένε παράγοντες της ελληνικής παροικίας, κάποιοι ζητούν λίγο φαγητό από την εκκλησία των Αγίων Πάντων, μερικοί τριγυρίζουν στον περίφημο σταθμό του Μονάχου, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται το φαινόμενο να κοιμούνται μέσα σε αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες… Εύλογα η δυσκολία πολλαπλασιάζεται. Προβλήματα όμως αίφνης απέκτησαν και αρκετοί που κατοικούν για χρόνια στη Γερμανία.
Επίπληξη από Αγγλο καθηγητή
«Βαριέσαι να δουλέψεις όπως και οι υπόλοιποι συμπατριώτες σου;»
Ακόμη και στο Λονδίνο, όπου πολλοί Ελληνες διακρίνονται τόσο στον επιχειρηματικό όσο και στον επιστημονικό στίβο, καταγράφονται τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερα περιστατικά ρατσιστικής αντιμετώπισης των συμπατριωτών μας.
Οπως διευκρινίζει βέβαια στο «Εθνος της Κυριακής» η 24χρονη Ειρήνη Παπαδάκη, η οποία σπουδάζει Νευροεπιστήμη τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, «είναι σπάνιο να ακούσεις κάτι κακό από τους νέους ή τους συμφοιτητές σου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους σε αντιμετωπίζουν με συμπάθεια».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η νεαρή φοιτήτρια, το γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης μέσα στο Πανεπιστήμιο δεν εμπόδισε έναν από τους καθηγητές της να την επιπλήξει προτάσσοντας την? καταγωγή της ως κύρια αιτία για το αποτέλεσμα μιας εργασίας της. «Δεν κατάλαβα, βαριέσαι να δουλέψεις όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες;», της είπε αφήνοντας άφωνους τόσο την ίδια όσο και τoυς συμφοιτητές της.
Η Ειρήνη τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που τελικά θα προβούν σε κάποιο ρατσιστικό σχόλιο και οι περισσότεροι περιορίζονται σε «αθώες πλάκες», η ίδια αισθάνεται πως βρίσκεται μονίμως σε άμυνα και ότι η πίεση για τους Ελληνες στο εξωτερικό έχει αυξηθεί. Γι' αυτό και, επισημαίνει, νιώθει ότι πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να είναι «άψογη σε όλα» για να μη δώσει καμία αφορμή. Μ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
Ειρωνεία στην Αυστρία
Ολο και περισσότεροι ντρέπονται να αναφέρουν την καταγωγή τους
«ΕΧΘΡΙΚΟ» κλίμα επικρατεί και στην Αυστρία, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση και ο Τύπος της χώρας εκφράζουν αντιλήψεις παρόμοιες με της Γερμανίας, επηρεάζοντας την κοινή γνώμη.
«Ο Ελληνισμός εδώ ήταν πάντα ευπρόσδεκτος. Ομως τώρα τελευταία υπάρχουν αναφορές στον Τύπο για ''φαληρισμένους'', ''άφραγκους'' που σίγουρα σχηματίζουν αρνητική γνώμη στην κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Βασίλης Γιαλαματζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών και Επιστη-μόνων στη Βιέννη.
Σημειώνει δε ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες το Αυστριακό Επιμελητήριο ανέφερε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πουλήσει μερικά νησιά…
«Οι περισσότεροι Αυστριακοί βέβαια αναφέρονται ίσως κοροϊδευτικά αλλά χωρίς κακία ή ρατσισμό. Από την άλλη, αυξάνονται οι περιπτώσεις των Ελλήνων που λένε ότι ενώ δήλωναν την καταγωγή τους υπερήφανα στο παρελθόν, τώρα ντρέπονται καθώς καλούνται να δικαιολογηθούν για τους πολιτικούς της χώρας», σημειώνει ο κ. Γιαλαματζάκης, ο οποίος βίωσε τη μεταστροφή των Βιεννέζων.
«Αλλαξα κατοικία και με ρώτησαν εάν έχω καταθέσεις στην τράπεζα καθώς και συμβόλαιο εργασίας. Επρεπε να πιστο-ποιηθεί ότι υπάρχουν χρήματα στην άκρη, πριν έρθει η ώρα της εγγύησης και η του συμβολαίου»…
Αλεξάνδρα Πασχαλίδου – Στοκχόλμη
Στο ραδιόφωνο μου στέλνουν μηνύματα «καλά να πάθετε»
Υπάρχει και στη Σουηδία πλέον μια δαιμονοποίηση του Ελληνα ως του ανθρώπου που δεν πληρώνει φόρους, του διεφθαρμένου… Προχθές μου τηλεφώνησε ένας μάγειρας που ήρθε πρόσφατα από την Ελλάδα και είπε ότι του δίνουν τα μισά χρήματα απ’ ό,τι δίνουν σε έναν Σουηδό» λέει η κ. Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, που ζει μονίμως στη Στοκχόλμη.
«Δεν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια για εμάς. Η λέξη "Ελληνας" δεν ακολουθείται από κολακευτικά σχόλια. Στο παρελθόν ήταν εδώ μια κοινότητα 30.000 Ελλήνων, αργότερα ήμασταν κάπου 12.000, που, όμως, είχαμε αφομοιωθεί καλά.
Απογοήτευση
Ο όποιος ρατσισμός απευθυνόταν κυρίως σε ανθρώπους από την Αφρική ή μουσουλμανικές χώρες. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν αρκετοί Ελληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα και αμφισβητούνται ως ειλικρινείς πολίτες. Αντιμετωπίζω και εγώ εχθρικά σχόλια. Σε εκπομπή που έκανα στο ραδιόφωνο μεταξύ των θεμάτων μου ήταν και η κρίση στην Ελλάδα, όπου προσπαθούσα να παρουσιάσω και την άλλη άποψη. Τα e-mails που έλαβα ήταν απογοητευτικά, στο μοτίβο ''καλά να πάθετε''.
Το ίδιο γίνεται και στο μπλογκ μου. Λένε να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ. Βεβαίως πάντα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα» λέει η κ. Πασχαλίδου, η οποία εκλήθη από σουηδικό περιοδικό να εκφράσει τη γνώμη της για τις διακοπές στην Ελλάδα. «Ρωτούν κατά πόσον θα είναι επικίνδυνο να έρθουν, ενώ στον σουηδικό Τύπο υπάρχουν αναφορές ''μην πάτε στην Ελλάδα''».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr
gapostolidis@pegasus.gr