Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Οι χαμηλότερες τιμές βρίσκονται στo Ιντερνετ



Οι συνιδρυτές του ιστότοπου skroutz.gr Βασίλης Δήμος, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Γιώργος ΑυγουστίδηςEρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προσδιορίζει τον συνολικό τζίρο των online αγορών σε 3 δισ. ευρώ περίπου.

Με την εγχώρια οικονομία να διανύει τον τρίτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και το διαθέσιμο εισόδημα των περισσότερων Ελλήνων να συρρικνώνεται διαρκώς, ακόμη και το…... ένα ευρώ αποκτά μεγάλη σημασία στις καθημερινές καταναλωτικές δαπάνες.

Για τους πιο… εξοικειωμένους με το Iντερνετ χρήστες, κάποιες μηχανές αναζήτησης και σύγκρισης τιμών μπορούν να προσφέρουν σημαντική οικονομία στο πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή.

Εάν δηλαδή τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτελούν, κατά κανόνα, μια «πηγή» φθηνότερων προϊόντων -ακόμη και από τα ίδια «φυσικά» καταστήματα των εταιρειών- αυτά τα «ψαχτήρια» προσφέρουν την οικονομικότερη λύση, αφού συγκρίνουν τις τιμές των προϊόντων από πολύ περισσότερα καταστήματα.

Το ShopnSave.gr συγκρίνει τιμές από τα super markets ΑΒ, Σκλαβενίτης, Carrefour, Γαλαξίας και Βερόπουλος

Η πλέον γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης τιμών είναι το www.skroutz.gr το οποίο επισκέπτονται κάθε μήνα περίπου 1.700.000 μοναδικοί χρήστες, ενώ τα μέλη του αγγίζουν τα 100.000 άτομα. Ο δυνητικός χρήστης έχει πρόσβαση σε 3.500.000 προϊόντα περίπου που διατίθενται από 713 παραδοσιακά ή ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι τρεις ηλεκτρολόγοι μηχανικοί Γιώργος Χατζηγεωργίου, Βασίλης Δήμος και Γιώργος Αυγουστίδης, συνιδρυτές του δημοφιλούς ιστότοπου, ξεκίνησαν το «εγχείρημά» τους το 2004. Οπως επισημαίνει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Αυγουστίδης, «χρειάστηκε να πείσουμε τα φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα ότι άξιζε τον κόπο να αγκαλιάσουν την ιδέα μας. Σήμερα, όλοι θέλουν να μπουν στο skroutz.

Συνδρομή 
Τα πρώτα χρόνια, η συμμετοχή ήταν δωρεάν, ενώ αργότερα βάλαμε μια συμβολική συνδρομή. Τα καταστήματα πληρώνουν τώρα ανάλογα με τον αριθμό των επισκέψεων που δέχονται μέσα από το skroutz. Πρόκειται για την εφαρμογή των εννοιών ''κόστος ανά κλικ'' και του μάρκετινγκ που βασίζεται στην ''επίδοση''. Το καλό με το internet είναι το γεγονός ότι η απόδοση της διαφήμισης είναι ένα εξαιρετικά μετρήσιμο μέγεθος».

Το 2006, το skroutz έγινε ανώνυμη εταιρεία, ενώ η επιτυχία της… μηχανής προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών. Τελικά η εισηγμένη Dionic απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο με το μάνατζμεντ ωστόσο του Skroutz να παραμένει όλα αυτά τα χρόνια στους ιδρυτές του.

Με ένα κλικ
Παζάρι σε πέντε χώρες

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία αντίστοιχων ξένων μηχανών, το ελληνικό «ψαχτήρι» skroutz.gr μάζευε ηλεκτρονικές διευθύνσεις μαγαζιών ηλεκτρονικών ειδών, ενώ χρησιμοποιούσε ένα πρόγραμμα που σκανάριζε αυτούς τους ιστότοπους, συγκρίνοντας τις τιμές.

«Οταν αποφασίσαμε να αφήσουμε τις δουλειές μας για να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το skroutz», λέει ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, «είχαμε την εντύπωση ότι προχωρούσαμε σε μια θαρραλέα κίνηση. Σύντομα αποδείχτηκε ότι απλώς είχαμε χάσει χρόνο».

Σήμερα το skroutz συγκρίνει τις τιμές σε ελληνικά, αλλά και ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά και κυπριακά ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν όμως ελληνικές σελίδες. Ο κώδικας του συστήματος είναι η Ruby, μια ιαπωνική γλώσσα προγραμματισμού που είναι πολύ δημοφιλής για τις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού.

«Πρέπει να ήμασταν από τους πρώτους που τη χρησιμοποιήσαμε στην Ελλάδα. Θυμάμαι ότι δουλεύαμε με την πειραματική έκδοση beta, αφού δεν υπήρχε τότε ούτε καν η έκδοση 1.0. Ακόμα και τώρα, λιγότερα από είκοσι άτομα ασχολούνται με αυτόν τον κώδικα στη χώρα μας», λέει ο κ. Βασίλης Δήμος.

Τα στοιχεία 
Ο βασικότερος προσδιοριστικός παράγοντας στη σύγκριση των προϊόντων παραμένει η τιμή, ωστόσο λαμβάνονται υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως η διαθεσιμότητα, ο αριθμός των δόσεων, η βαθμολογία των χρηστών του Skroutz κ.ά.

Οι άνθρωποι που «τρέχουν» τη μηχανή -ήδη το προσωπικό της εταιρείας έχει αυξηθεί σε 33 άτομα, εκ των οποίων 17 προσελήφθησαν πέρυσι,- εμπλουτίζουν συνεχώς την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών, προσθέτοντας νέα καταστήματα και κατηγορίες προϊόντων.

Για οικονομικές αγορές
To «κρητικό μενού» και η λίστα για τα σούπερ μάρκετ

Πέραν του skroutz.gr , υπάρχουν και κάποιες άλλες μηχανές αναζήτησης και σύγκρισης τιμών, με το bestprice.gr να ξεχωρίζει. Προσφέρει τη δυνατότητα αξιολόγησης σχεδόν 4.000.000 προϊόντων από 870 ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ οι άνθρωποι που «τρέχουν» τη μηχανή αναζήτησης «υπόσχονται» ιστορικό τιμών με alerts, iPhone και Android app, προσφορά ημέρας, αναζήτηση προϊόντων με social χαρακτηριστικά και ενημερώσεις της πλατφόρμας σχεδόν κάθε ώρα.

Πίσω από το Bestprice βρίσκεται η Phaistos Networks, την οποία τρέχουν ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Δημήτρης Χατζηδάκης και ο Μάρκος Παπαδάκης. Απασχολεί στα διάφορα τμήματά της 23 εργαζόμενους, έδρα της είναι οι Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης, όπου βρίσκονται οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες, καθώς και το εμπορικό και επικοινωνιακό της τμήμα. Το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (STEP-C) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας στα Βασιλικά Βουτών (Ηράκλειο).

345 καταστήματα 
Αλλες μηχανές αναζήτησης είναι το eprice.gr (345 καταστήματα από 1.600.000 καταχωρισμένες τιμές), το myshopper.gr (1.262.432 προϊόντα,127 καταστήματα, 1.282 κατηγορίες), το ShopnSave.gr, το allshops.gr κ.ά., κάποιες εκ των οποίων μπορούν να προσφέρουν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, το ShopnSave.gr δίνει τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ. Αυτήν τη στιγμή, προσφέρει τιμές από τα super markets ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Carrefour, Γαλαξίας και Βερόπουλος.

Αρκετές μηχανές σύγκρισης τιμών υπάρχουν στον τουριστικό κλάδο (trivago, tripadvisor, megatravel, airtickets, hotelbase, bookings κ.ά.) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις καλύτερες δυνατές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή, καθώς και σχόλια χρηστών για τα περισσότερα καταλύματα.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr