Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Θυελλώδεις αντιδράσεις για τα σχόλια της Κ. Λαγκάρντ

Αλγεινή εντύπωση και σωρεία αντιδράσεων τόσο στη χώρα μας όσο και το εξωτερικό προκάλεσαν τα σκληρά σχόλια της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian -με την ίδια να «απαντά» χθες ...... στο Facebook με ηπιότερη γλώσσα- ενώ στα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, είπε πως το κόστος για κάτι τέτοιο θα ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ.

«Όσοι σκέφτονται ότι η Ευρώπη και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία, είναι πραγματικά προετοιμασμένες για μια έξοδο της Ελλάδας, πρέπει να το σκεφτούν ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Νταλάρα μάλιστα, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να στηριχτεί με επιπρόσθετη βοήθεια 10 δισ. ευρώ.

«Μιλάμε για εξαιρετικά περιορισμένα ποσά σε σχέση με το τι βρίσκεται πάνω στο τραπέζι αυτήν τη στιγμή», κατέληξε.

Πυρά απ' το Παρίσι

Τη σκληρή γλώσσα της κ. Λαγκάρντ πως «είναι η ώρα της αποπληρωμής για την Ελλάδα» και «πως νιώθει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την έλλειψη αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στην υποσαχάρια Αφρική, παρά για τους φτωχούς Ελληνες της Αθήνας», επέκρινε η γαλλική κυβέρνηση διά της εκπροσώπου Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, που κάνει λόγο για υπαραπλουστευτικές δηλώσεις και στερεότυπα.

«Βρίσκω την άποψή της ολίγον σχηματική και γελοιογραφική. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Βαλό-Μπελκασέμ στο Canal Plus.Πιο καυστικό ήταν το σχόλιο του ηγέτη της Αριστεράς στη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν, που κατήγγειλε ως «αναξιοπρεπείς» τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ. «Τι ακριβώς κάνει αυτή για να μιλήσει έτσι για τους Έλληνες; Εάν είχε πολιτική ηθική, θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση την οποία κατέχει στο ΔΝΤ».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, σχετικά με τους Έλληνες που δεν πληρώνουν τους φόρους τους, σημείωσε πως δεν είναι οι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το «μήνυμα» της κ. Λαγκάρντ προς τους Έλληνες προκάλεσε έκρηξη και στα κοινωνικά δίκτυα, με το προφίλ της στο Facebook κυριολεκτικά να βομβαρδίζεται από χρήστες. Μετά το κύμα αντιδράσεων, το προφίλ της στο διαδίκτυο ανανεώθηκε με την ακόλουθη, μετά το κύμα αυτών των αντιδράσεων, διευκρινιστική ανάρτηση:

«Όπως έχω πει πολλές φορές, έχω μεγάλη κατανόηση για τον ελληνικό λαό και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Για το λόγο αυτό, το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στο εγχείρημά της να ξεπεράσει τη σημερινή κρίση και να επιστρέψει στο μονοπάτι της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ.

Στην Ελλάδα, θυελλώδεις ήταν οι αντιδράσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς να καυτηριάζουν τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης μιλώντας στο Flash είπε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας να αντιμετωπίσει ελλείμματα και χρέος και διαρωτήθηκε τι προσφέρουν τέτοιες δηλώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως «το τελευταίο που επιζητούμε στην Ελλάδα είναι η συμπάθειά της. Τους φόρους, οι Έλληνες εργαζόμενοι τους πληρώνουν και είναι δυσβάσταχτοι».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απαράδεκτο και προσβλητικό το ύφος της κ. Λαγκάρντ.

Στον αντίποδα, το κύμα συμπαθείας προς την Ελλάδα αυξάνει: Είκοσι ένας Νομπελίστες με επιστολή τους που δημοσιεύεται στο τεύχος της έγκριτης επιστημονικής επιθεώρησης Science ζητούν «υποστήριξη προς την Ελλάδα».

Σε ποίημα του στην Sueddeutsche Zeitung, με τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης », ο Γερμανός Νομπελίστας Γκίντερ Γκρας καυτηριάζει την Ευρώπη που διαπομπεύει τη χώρα μας.

«Εσύ, Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε», παρατηρεί ο 84χρονος συγγραφέας.

«Απομακρύνεσαι από τη χώρα που ήταν το λίκνο σου, και είναι κοντά στο χάος, γιατί δεν συμμορφώθηκε με τις αγορές»...

Η χώρα αυτή είναι «καταδικασμένη στη φτώχεια, η χώρα της οποίας ο πλούτος κοσμεί τα μουσεία», είναι «ακόμη μόλις ανεκτή».