Γράφει η Μαρκέλλα Σαράιχα
«Όλοι όρθιοι- Εγέρθητι», πρόσταξε το μέλος της Χρυσής Αυγής στους παραβρισκόμενους και εμείς άφωνοι παρακολουθήσαμε όσα διαδραματίζονταν κατά την είσοδο του Μιχαλολιάκου στο εκλογικό της κέντρο.
Είναι γεγονός ότι το facebook και το twitter, όπως έχω ξαναγράψει, παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές καταστάσεις. Διαμορφώνουν γνώμη και επηρεάζουν μεγάλο μέρος του κόσμου, κυρίως τη νεολαία. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
Λίγο πριν τις εκλογές λοιπόν, τα status στο facebook και τα tweets στο twitter, έδιναν και έπαιρναν κατακρίνοντας τα περισσότερα από αυτά, τα μεγάλα κόμματα. Τις τελευταίες μέρες οι πιο πολλοί έστελναν τα δικά τους μηνύματα σχετικά με την ψήφο τους. «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει,είναι στο χέρι μας». «Προσέξτε τι θα ψηφίσετε», «Τώρα θα δουν ότι από μας εξαρτώνται όλα», ήταν μερικά από αυτά.
Η εκλογική βραδιά πέρασε και τα αποτελέσματα κάποιους τους χαροποίησαν και κάποιους άλλους τους βύθισαν σε απέραντη θλίψη.Εγώ δεν θα κρίνω τα αποτελέσματα. Ούτε θα κρίνω εκείνους που ψήφισαν χωρίς μυαλό και χωρίς συνείδηση για το μέλλον μας, παρασυρόμενοι από την δραματική κατάσταση της χώρας. Θα κατακρίνω όμως από τη μεριά μου κάποιους που προσπάθησαν να διακωμωδήσουν ατυχώς, την εκλογική βραδιά αλλά και το βίντεο με το «εγέρθητι» της Χρυσής Αυγής, μέσω των social media.
Όταν η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη σε μία χώρα, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε, είναι «πλάκα». Τα πράγματα είναι σοβαρά. Μου είναι αδιανόητο λοιπόν όταν βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, άνθρωποι κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου επαγγέλματος, να διακωμωδούν καταστάσεις.
Δεν μπορεί την ώρα που το μέλος της Χρυσής Αυγής να προστάζει «εγέρθητι», να χρησιμοποιείς τη λέξη αυτή γράφοντας ότι σου ρθει στο κεφάλι, στα social media. Κάποιοι μάλιστα τυχαίνει και είναι άνθρωποι της τηλεόρασης και του καλλιτεχνικού στερεώματος. Ενημερώνουν και ψυχαγωγούν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Τους επηρεάζουν, άθελά τους. Πριν γράψουν όμως κάτι, ας το σκεφτούν καλύτερα.
Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, είναι γεμάτος από προβλήματα, παιδιά δεν έχουν να φάνε και εσύ κυρά μου κάνεις πλάκα; Με τι ακριβώς; Με το μέλλον μας ή με την κατάσταση στην οποία έχουμε έρθει;
Φτάσαμε εδώ, γιατί οι περισσότεροι από μας, βάζοντας και τον εαυτό μου μέσα, δεν πήραμε σοβαρά κάποια πράγματα από την αρχή. Τα πιο πολλά τα αντιμετωπίζαμε με χιούμορ. Ας σταματήσουμε να στεκόμαστε στην επιφάνεια και ας δούμε την ουσία. Ακόμη δεν έχουμε πιάσει πάτο. Έχουμε μία τελευταία ευκαιρία.
«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου, φαίνεται από αυτό που θεωρεί αστείο», είχε πει κάποτε ο Γερμανός φιλόσοφος και ποιητής Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Και είχε απόλυτο δίκιο.