Ετοιμάζονται τροπολογίες στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης.
Την Παρασκευή η Δούμα υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «ξένους πράκτορες» και υπάγει σε καθεστώς ελέγχου από το κράτος, τις ΜΚΟ οι οποίες ...... δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και προχωρούν σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται «πολιτικές» από τη Ρωσία
Μετά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις ρωσικές Αρχές να χαρακτηρίζουν ως «ξένους πράκτορες» και μέσα μαζικής ενημέρωσης «που δρουν προς το συμφέρον ξένου κράτους» αναφέρει η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που θεωρείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, τροπολογίες στον νόμο για τα μέσα ενημέρωσης πρόκειται να κατατεθούν στη Δούμα (Κάτω Βουλή) κατά την επανάληψη των εργασιών της.
Το κυβερνών κόμμα πρόκειται να συμπεριλάβει στον νόμο που διέπει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης την έννοια των «ΜΜΕ που δρουν προς το συμφέρον κάποιου ξένου κράτους», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία υποστηρίζει ότι τα μέσα στα οποία αναφέρεται το νομοσχέδιο επωφελούνται χρηματοδότησης που προέρχεται από το εξωτερικό.
«Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιος χρηματοδοτεί τους εκπροσώπους της τέταρτης εξουσίας και πόση είναι η ανεξαρτησία τους» δήλωσε στην Izvestia ο βουλευτής Ιλια Κοστούνοφ.
«Θεωρώ ότι η ιστορία με τους ξένους πράκτορες δεν έχει τελειώσει» πρόσθεσε.
«Γνωρίζουμε ότι λειτουργούν στη χώρα διάφοροι ιστότοποι, εφημερίδες, περιοδικά, η χρηματοδότηση των οποίων είναι αδιαφανής» είπε ο Βλαντιμίρ Μπουρμάτοφ, βουλευτής της Ενωμένης Ρωσίας.
Την Παρασκευή η Δούμα υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Αυτό χαρακτηρίζει με τον όρο «ξένους πράκτορες» και υπάγει σε καθεστώς ελέγχου από το κράτος, τις ΜΚΟ οι οποίες δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και προχωρούν σε δραστηριότητες που χαρακτηρίζονται πολιτικές από τη Ρωσία.
Τα νομοσχέδια αυτά προστίθενται σε μια σειρά τροπολογιών που υιοθετήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, βάσει των οποίων ξαναγίνεται ποινικό αδίκημα η δυσφήμηση, επιτρέπονται πιο ισχυροί έλεγχοι στο Διαδίκτυο και γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες σχετικά με την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.
Η ρωσική αντιπολίτευση και όσοι προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο τον Μάιο, παρατηρείται η υιοθέτηση από την ρωσική κυβέρνηση πιο καταπιεστικών μέτρων με δικαστικές διώξεις, έρευνες και ανακρίσεις σε βάρος αντιπολιτευόμενων και διαφωνούντων.