Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 4,5 ΔΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από το Βήμα της Κυριακής)

Στην αφαίρεση 4,5 δισ. ευρώ από συντάξεις, εφάπαξ που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί από το Δημόσιο και τα Ταμεία και κυρίως τα επιδόματα πρόνοιας οδηγεί το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστεί... τη διετία 2013-2014 προκειμένου η χώρα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να υπερκαλύπτουν τα έξοδα χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι του χρέους).

Μετά τη χρεοκοπία του Δημοσίου και τη βαθιά παρατεταμένη ύφεση που στερεί πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται νέες περικοπές για όλους τους συνταξιούχους που εισπράττουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ τον μήνα και όλους τους ασφαλισμένους που περιμένουν να βγουν στη σύνταξη, καθώς ο κοινωνικός προϋπολογισμός προσαρμόζεται κι αυτός στα νέα δεδομένα που ακυρώνουν πολλά «κεκτημένα» των προηγούμενων δεκαετιών.
Οι μεγαλύτερες όμως περικοπές έρχονται για όλους όσοι εισπράττουν από το Δημόσιο ή τα Ταμεία επιδόματα, από το ΕΚΑΣ ως τα πολλαπλά βοηθήματα για το τρίτο, τέταρτο ή περισσότερα παιδιά, τα οποία καταβάλλονται από τον ΟΓΑ χωρίς οι ως σήμερα δικαιούχοι να έχουν πληρώσει εισφορές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις περικοπής των δαπανών (πρόκειται για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που αλλάζουν τον ασφαλιστικό χάρτη) όλων των υπουργείων προκειμένου να καταρτίσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ξεκινά το 2013 και θα ολοκληρωθεί το 2016.
Το πακέτο των μέτρων θα το παραδώσει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του θα συγκαλέσει το συμβούλιο των αρχηγών, οι οποίοι έχουν πάρει ήδη την πρώτη γεύση των επώδυνων αποφάσεων που θα κληθούν να συνυπογράψουν και να ψηφίσουν στη Βουλή.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε παραμονή Δεκαπενταύγουστου τις τελικές προτάσεις του με εναλλακτικά σενάρια αύξησης ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δραστικών περικοπών στο ασφαλιστικό σύστημα, όπως οι πρόωρες συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά επιδόματα στις ανύπανδρες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, αλλά κυρίως περικοπών των δαπανών πρόνοιας.
Μοναδικό κριτήριο είναι να τηρηθεί η αρχή της ανταποδοτικότητας για τους ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές. Διαφορετικά οι αποφάσεις θα προσληφθούν και θα καταπέσουν στη Δικαιοσύνη, αφού παραβαίνουν βασικές αρχές και κανόνες της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Αλλωστε, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των κατηγοριών που πλήττονται είναι οι νομικοί και οι δικαστικοί...
ΕΚΑΣ για λίγους
Στο πλαίσιο αυτό το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα κοπεί για όλους όσοι έχουν ιδιόκτητη στέγη ή άλλα εισοδήματα πέραν της σύνταξης και θα καταβάλλεται πλέον σε ηλικία άνω των 65 ετών (κοινό όριο για άνδρες και γυναίκες). Επίσης εξετάζεται να καταβάλλεται το 50% του επιδόματος για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε ως ανασφάλιστοι είτε με λιγότερα από 4.500 ένσημα από το ΙΚΑ καθώς κατά καιρούς γίνονταν ειδικές ρυθμίσεις και πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί ακόμη και με λιγότερα από 2.500 ένσημα - και αυτό για προεκλογικούς λόγους.
Οι μεγάλες περικοπές όμως γίνονται στα οικογενειακά επιδόματα (τοκετού, παιδιών κτλ.) τα οποία εξετάζονται από μηδενική βάση καθώς καταβάλλονται μέσω ΟΓΑ σε περισσότερες από 500.000 οικογένειες.
Στο στόχαστρο βρίσκονται τα επιδόματα του ΟΓΑ για την πολύτεκνη και τρίτεκνη μητέρα και η ισόβια σύνταξη στις μητέρες τριών ή περισσότερων παιδιών που είχε θεσπίσει με νόμο ο Δημήτρης Σιούφας.
Τα επιδόματα αυτά, παρ΄ότι περιορίστηκαν με τον τελευταίο νόμο 3918/2011 με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων (κόπηκαν για τους τρίτεκνους με ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ), επανεξετάστηκαν και η πρόταση είναι και να μειωθούν περαιτέρω και να μην καταβάλλονται σε όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.
Για τις οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα (π.χ., από 20.000 ως 30.000 ευρώ) θα περικοπεί το επίδομα περίπου στο μισό.
Μάλιστα στο τραπέζι έχει τεθεί η πρόταση να καταβάλλεται ένα πολύ μικρό επίδομα (π.χ., 20 ευρώ τον μήνα) από το πρώτο και για κάθε παιδί, αλλά δεν έχει καθοριστεί για πόσα χρόνια. Τι ισχύει σήμερα φαίνεται στο γράφημα που παραθέτουμε.
Με την πολιτική αυτή και τα νέα κριτήρια που θα τεθούν αναμένεται να κοπεί οριστικά μια σειρά επιδόματα που δίνονταν σε ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Επίσης θα επανεξεταστούν όλα τα προνοιακά επιδόματα που δίνονται στις παραμεθόριες περιοχές.
Είναι προφανές ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν προηγούμενο και είναι άγνωστο το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλέσουν.