Αναμένεται η άφιξη 146 άγριων ζώων της Αφρικής.
Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου της Αβάνα την άφιξη 146 άγριων ζώων της αφρικανικής ηπείρου που... θα ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους από τη Ναμίμπια της νότιας Αφρικής σε περίπου ένα μήνα, ύστερα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης της χώρας να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δωρεά.
Πρόκειται για μια άλλη «Κιβωτό του Νώε», όπως έχει χαρακτηριστικά ονομαστεί, η οποία θα περιλαμβάνει λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και βουβάλια, που αναμένονται στην κουβανέζικη πρωτεύουσα γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ λίγους μήνες αργότερα στην Κιβωτό θα προστεθούν δέκα μικροί ρινόκεροι και πέντε ελέφαντες.
Προτού ξεκινήσει από την Ναμίμπια, η αποστολή θα έχει εφοδιαστεί με τρόφιμα, φάρμακα και συστήματα εξαερισμού που θα βοηθήσουν τα ζώα να προσαρμοστούν στο τροπικό κλίμα της Λατινικής Αμερικής ενώ κατά την άφιξή τους προβλέπεται ότι θα περάσουν έως και 40 ημέρες σε καραντίνα.
Την «απέχθειά» του προς τη συγκεκριμένη κίνηση, ωστόσο, έχει εκφράσει ο φιλοζωικός σύλλογος για την πρόληψη της κακοποίησης ζώων της Νότιας Αφρικής (NSPCA) ο οποίος θεωρεί «θλιβερό» το γεγονός ότι τα ζώα «απομακρύνονται από το φυσικό τους περιβάλλον» ενώ θα είναι απολύτως «εξαρτημένα από τους ανθρώπους για να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες». Ακόμη, ο σύλλογος εκφράζει αμφιβολίες για τη φροντίδα που είναι σε θέση να προσφέρει η Κούβα στα άγρια ζώα της αφρικανικής ηπείρου.
Οι προετοιμασίες πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς ενώ οι υπεύθυνοι του πάρκου βλέπουν την αποστολή σαν μία ευκαιρία να «αναγεννηθεί» ο ζωολογικός κήπος, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα 870 ζώα, μετά και τα σοβαρότατα προβλήματα που απείλησαν την επιβίωσή του κατά το παρελθόν.
Η κομουνιστική κυβέρνηση της Κούβας σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ) για την αναμόρφωση που χρειάζεται το πάρκο, το οποίο έχει να δεχτεί ζώα εδώ και 32 χρόνια και πολλά τμήματά του βρίσκονται υπό διάλυση.
Οι υπεύθυνοι του πάρκου έχουν ήδη δαπανήσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια (1,2 εκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να αντικαταστήσουν ετοιμόρροπους φράκτες, να ξανασχεδιάσουν μονοπάτια και να κάνουν επιδιορθώσεις στα καταφύγια των ζώων προτού αυτά χρησιμοποιηθούν ξανά.
Την περσινή χρονιά οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 30%, φτάνοντας μέχρι και τις 2.000 ημερησίως ενώ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο με την άφιξη των άγριων ζώων από τη Ναμίμπια.