Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Πουέρτο Ρίκο: Θα γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ;

Για κυβερνήτη και την ένταξη τους στις ΗΠΑ ψηφίζουν σήμερα οι πολίτες.

Την προσέλευση του κοινού στις κάλπες αναμένουν σήμερα Τρίτη στο Πουέρτο Ρίκο, αυτή τη φορά όχι για την ανάδειξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Οι εκλογές αυτές θα ανακηρύξουν τοπικό κυβερνήτη ενώ θα δείξουν ....κατά πόσο οι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν να γίνουν η 51η πολιτεία των ΗΠΑ.

Η πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 48% των πολιτών τάσσεται υπέρ της Ένωσης, το 46% υπέρ της διατήρησης του παρόντος καθεστώτος και μόλις το 6% ζητά πλήρη ανεξαρτησία.

Για την ιστορία, το Πουέρτο Ρίκο πέρασε υπό τον έλεγχο των Αμερικανών μετά τον πόλεμο με την Ισπανία το 1898.

Από το 1952 διατηρεί μια «χαλαρή» σχέση με τις ΗΠΑ: οι κάτοικοι δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, ενώ δεν ψηφίζουν για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων με έναν βουλευτή, ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του κυβερνήτη ταυτίζονται με τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων -και νυν κυβερνήτης- είναι υπέρ της ένωσης με τις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών τάσσεται του παρόντος καθεστώτος.