Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Η ανεργία το βασικό θέμα αντιπαράθεσης Ομπάμα – Ρόμνεϊ

Κυριαρχεί στη ρητορική των δύο αντιπάλων λίγο πριν από τις εκλογές.

(Φωτό) Άνεργοι Νεοϋορκέζοι περιμένουν στην ουρά έξω από γραφείο εύρεσης εργασίας

Ελαφρά αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν τον Οκτώβριο το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ – παραμένει όμως κάτω από ....το 8% -, ωστόσο η οικονομία κατάφερε να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τον Οκτώβριο το ποσοστό των ανέργων ήταν 7,9%, έναντι του 7,8% του Σεπτεμβρίου επειδή αυξήθηκε ο αριθμός όσων αναζητούν εργασία. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι περισσότεροι άνεργοι θεωρούν πως έχουν ελπίδα να βρουν εργασία και, εμμέσως, ένδειξη βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εργασίας η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 171.000 νέες θέσεις απασχόλησης, επίδοση σαφώς καλύτερη από τις προβλέψεις. Ακόμη, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για την απασχόληση του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου (επιπλέον 50.000 θέσεις τον Αύγουστο και 34.000 τον Σεπτέμβριο).

Το υπουργείο Εργασίας επισήμανε ακόμη ότι ο κυκλώνας Σάντι που χτύπησε στο τέλος του Οκτωβρίου δεν είχε ορατή επίδραση στα δεδομένα για την απασχόληση.

«Εχουμε κάνει πραγματική πρόοδο», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε πλήθος οπαδών του στο Οχάιο, αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει»

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία για την ανεργία είναι μια ισχυρή απόδειξη πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και προσθέτει ότι το έθνος χρειάζεται να εμπιστευθεί την πολιτική του Ομπάμα προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τη δίνη της ύφεσης.

Αντιθέτως, ο Μιτ Ρόμνεϊ εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα στοιχεία για την ανεργία αποτελούν «θλιβερή υπενθύμιση» του γεγονότος ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται «σχεδόν σε νεκρό σημείο».

«Ο δείκτης της ανεργίας βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε τα καθήκοντά του και υπάρχουν ακόμη 23 εκατομμύρια Αμερικανοί που πασχίζουν να βρουν μία δουλειά», δήλωσε ο Ρόμνεϊ.

«Την Τρίτη οι ΗΠΑ πρόκειται να κάνουν μία επιλογή ανάμεσα στο τέλμα και στην ευημερία. Επί τέσσερα χρόνια η πολιτική του Προέδρου Ομπάμα συνέθλιψε τη μεσαία τάξη της Αμερικής. Επί τέσσερα χρόνια ο Πρόεδρος Ομπάμα μας έλεγε πως κάνουμε προόδους και τα πράγματα θα βελτιωθούν. Για πολλούς Αμερικανούς οι υποσχέσεις αυτές είναι κενές. Μπορούμε καλύτερα», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Ρόμνεϊ.

Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και με δεδομένο ότι η οικονομία – και κατ’ επέκταση η ανεργία – ήταν κεντρικά ζητήματα της πολιτικής αντιπαράθεσης, τα ποσοστά για την ανεργία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου κυριάρχησαν στη ρητορική των δύο αντιπάλων.

Ο Ομπάμα έσπευσε να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η ανεργία του Σεπτεμβρίου έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2009, όταν και ανέλαβε την προεδρία μέσα στη δίνη της κρίσης.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν ευθέως την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου, ενώ υπήρξαν και φωνές (όχι όμως από την κεντρική σκηνή του κόμματος) ότι τον περασμένο μήνα τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν μαγειρευμένα ακριβώς για να ενισχύσουν το προφίλ του προέδρου, άρα και τις ελπίδες του για επανεκλογή.