Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αφήνει περιθώριο επιστροφής του «Καβαλιέρε»
«Οι ίδιοι οι Ιταλοί είναι αυτοί που θα κληθούν να δώσουν απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη: λειτουργούν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που ....σχεδιάζονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο;
Ή μήπως έχουν δίκιο οι αντίπαλοι του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι όταν λένε ότι μετά έναν χρόνο εξουσίας ούτε ένας οικονομικός δείκτης έχει θετικό πρόσημο;», επισημαίνει σε ανάλυση του στο BBC ο αρχισυντάκτης επί ζητημάτων Ευρώπης Γκάβιν Χιούιτ, μετά την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει στους ευρωπαϊκούς κύκλους η απόφαση του Μόντι να παραιτηθεί από επικεφαλής της κυβέρνηση των τεχνοκρατών τον Φεβρουάριο, αφότου σταμάτησε το κόμμα του Λαού της Ελευθερίας του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι να στηρίζει την κυβέρνηση.
Στις αναπόφευκτες πλέον πρόωρες εκλογές, «οι Ιταλοί θα ψηφίσουν για τη λιτότητα και την σταθερότητα, και η Ευρώπη απλώς θα παρακολουθεί. Όμως, όχι για πρώτη φορά στα χρονικά από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ίσως τελικά η απόφαση του ποιος θα ηγηθεί της όγδοης οικονομίας του κόσμου να ληφθεί εξαιτίας της πίεσης από τις αγορές», εξηγεί ο Χιούιτ.
Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αφήνει μάλιστα και περιθώριο επιστροφής του Καβαλιέρε, παρά την σαφή επιθυμία πολλών άλλων ευρωπαίων ηγετών για το αντίθετο. «Αν και στο εξωτερικό, ο Μόντι είναι σεβαστός, ως ο ηγέτης που έφερε σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία, στο εσωτερικό της χώρας του η οικονομία παραμένει βαλτωμένη στην ύφεση. Ο Μπερλουσκόνι ο οποίος θα εκστρατεύει με σκοπό την πρωθυπουργία για έκτη φορά, θα βασίσει την προεκλογική του καμπάνια στο να αντιτίθεται στις οικονομικές πολιτικές του Μόντι. Θα κατηγορήσει τον μη εκλεγμένο τεχνοκράτη πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε ένα σπιράλ ύφεσης χωρίς τέλος», λέει.
Ο ίδιος ο Μόντι, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν δηλώνει εάν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Στο μεταξύ οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει από τις τελευταίες εκλογές. «Ο Μπερλουσκόνι έχει χάσει τη λάμψη του: ο λαός δεν φαίνεται διατεθειμένος να του ξαναδώσει την εξουσία. Η Αριστερά από την άλλη είναι πολύ ισχυρότερη. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνιαναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια λιτότητας του Μόντι», καταλήγει ο Χιούιτ.