Στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα, προχωρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού (υπολογίζονται σε 30 με 40 δήμους) να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία των υπαλλήλων που εντάσσονται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας κι ενώ είχε εκπνεύσει η προθεσμία που είχε τεθεί από το υπουργείο.
Έτσι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα στοιχεία ...των υπαλλήλων αντλούνται από τη Βάση Δεδομένων της Απογραφής και τίθενται σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι Διοικητικού Κλάδου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και μετά την εξέταση των αριθμητικών φίλτρων, που περιελάμβανε ο νόμος. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν υπήρχε δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων (οικογενειακά κ.λπ), καθώς δεν μπορούσαν να εξετάσουν τους φακέλους των υπαλλήλων, μετά την άρνηση των συγκεκριμένων διευθύνσεων προσωπικού να αποστείλουν τα στοιχεία.
Όπως τονίζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι που δεν εντάσσονται, σύμφωνα με τον νόμο, σε διαθεσιμότητα, θα επανέλθουν στην πρότερη υπαλληλική τους κατάσταση και θα τους δοθούν τα χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν μετά την αποστολή των στοιχείων τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται δε ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προειδοποιήσει ότι «εφόσον η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ή παραμένει ημιτελής (δηλαδή, χωρίς την τελική αποδέσμευση των υπαλλήλων), το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι υποχρεωμένο, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, να αποδεσμεύσει το σύνολο των υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΔΑΧ ΔΕ) των φορέων που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4093/2012, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου κατά τη 12η Νοεμβρίου 2012 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου)».
Τέλος, σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού, σε υπηρεσίες αιχμής που έχουν ελλείψεις σε υπαλλήλους, όπως ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως κ.λπ, θέσεις που θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
Οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα προκάλεσαν την αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής για αύριο το πρωί.
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θωμάς Μπιζάς, ανέφερε ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πράγματι προέβη σε διαγραφή από τη λίστα απογραφής των εν λόγω υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, ΑΕΙ και ΤΕΙ, υπουργεία (Γεωργίας και ΥΠΕΚΑ κυρίως)» σημειώνοντας ότι από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί.
Το υπουργείο, υποστηρίζει ο κ. Μπιζάς, προέβη σε αυτή την κίνηση, διότι «η κυβέρνηση θέλει να δώσει ονοματεπώνυμα στην τρόικα για να αποδείξει ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα. Η τρόικα έχει απαιτήσει κατάλογο με ονοματεπώνυμα και ΑΦΜ εντός της εβδομάδας».
Σημειώνεται ότι περαιτέρω εμπλοκή σημειώθηκε όταν η Ενιαία Αρχή Πληρωμών αρνήθηκε να καταβάλει μισθούς διαθεσιμότητας στους συγκεκριμένους υπαλλήλους, καθώς δεν έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα γραφειοκρατικά έγγραφα προκειμένου να αποδειχθεί η διαθεσιμότητα.
Επιπλέον, σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, και να αποφασισθούν περαιτέρω κινητοποιήσεις και δράσεις.
Το ΣΕΔΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «άθλια διαδικασία παρέμβασης», όπως τη χαρακτηρίζει, τη διαγραφή από τη λίστα απογραφής των εργαζομένων στους δήμους, με την οποία τους θέτει σε διαθεσιμότητα.
Το πρωί, το ΣΕΔΑ ενημέρωσε τους υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενους που εκτιμώνται σε περίπου 110 και αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η κατάληψη στη δ/νση Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Σε σχέση με περιστατικό διαφθοράς στον δήμο Αθηναίων, που αφορούσε δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι κατηγορούνται για παθητική δωροδωκία, και κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη δημαρχιακή αρχή, το ΣΕΔΑ διαβεβαιώνει ότι είναι «υπέρμαχος της διαφάνειας» και ότι ο πρόεδρός του «επανειλημμένα ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων να προχωρήσει σε αλλαγές στις ευαίσθητες υπηρεσίες», κάτι το οποίο -όπως υποστηρίζει το Σωματείο- «ουδέποτε πραγματοποιήθηκε».
Το ΣΕΔΑ ζητά την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων. Θεωρώντας πάντα ισχυρό το τεκμήριο της αθωότητας, όπως τονίζει, ζητά η τιμωρία για τους επίορκους να είναι ακόμη πιο αυστηρή, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσωπα που φέρουν θέσεις ευθύνης ή θέσεις εμπιστοσύνης των εργαζομένων.