Του Γιώργου Γάτου
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, εντός του Μαρτίου, θα «κλειδώσει» η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση των οφειλών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέποντας -για πρώτη
φορά ...και κατόπιν ρητής απαίτησης της τρόικας- δικλίδες ασφαλείας για την είσπραξη των χρεών που θα μπουν σε ρύθμιση, αλλά και εγγυήσεις για την «κάλυψη» (μέσω κατασχετηρίων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) όσων οφειλών μείνουν, στην πορεία, στον ...αέρα.
«Αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ και το Σάββατο και την Κυριακή» έλεγαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου δείχνοντας τον «κατεπείγοντα» χαρακτήρα που έχει, η επίτευξη της τελικής συμφωνίας με την τρόiκα για τα ληξιπρόθεσμα. «Αν δεν βρεθεί λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός» τόνιζαν τα ίδια στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι το «πακέτο» της ρύθμισης θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το αργότερο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των δόσεων και το βάθος του «κουρέματος» των προστίμων που έχουν επιβληθεί έως τις 31/12/2012 ήταν, έως αργά χθες το απόγευμα, «υπό διαπραγμάτευση» σε σύσκεψη στελεχών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόiκας, το οποίο τελικώς επιφυλάχθηκε να απαντήσει γραπτώς επί των κυβερνητικών θέσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνία έχει επέλθει για το πλαίσιο ελέγχου των οφειλετών που θα μπουν στις ρυθμίσεις, ενώ «μένουν να γίνουν κάποια ακόμη βήματα» για την προσέγγιση των θέσεων της κυβέρνησης και του τεχνικού κλιμακίου της τρόiκας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δόσεων. Η κυβέρνηση και οι διοικητές των Ταμείων ζήτησαν να φτάσει, στο πλαίσιο αναζήτησης μιας συμβιβαστικής, αλλά και ρεαλιστικής λύσης, τουλάχιστον τις 48 αντί των 36 το ανώτατο όριο των δόσεων για όσους μπουν στην «ύστατη ρύθμιση» (για την οποία θα ζητούνται εγγυήσεις αποπληρωμής για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ) και έως 18 αντί των 12 για το «πάγιο» σύστημα εξόφλησης.
Η ρύθμιση θα προβλέπει αυστηρά κριτήρια με την επιβολή υψηλών επιτοκίων και ποινών για τους ασυνεπείς, ενώ δεν θα «καλύπτει» όσους συστηματικά κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε διακανονισμό με μοναδικό σκοπό τη λήψη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και στη συνέχεια δεν κατέβαλαν τις δόσεις. http://www.imerisia.gr