Σε μια δυσμενέστατη -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πολιτική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, κατέληξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας η Κύπρος και η Τρόικα.
Τους όρους της συμφωνίας..., που δεν έγιναν εξ ολοκλήρου γνωστοί, επικύρωσε σε σύντομη συνεδρίασή του, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το Eurogroup.
Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας, όπως έχουν γίνει γνωστές από συγκλίνουσες πηγές, προβλέπουν τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβίωση της Τράπεζας Κύπρου, με κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η συμφωνία δεν προσδιορίζει το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων, όμως, αυτό φημολογείται στο 30%-40%.
Η Τράπεζα Κύπρου θα επιβαρυνθεί με τα εννέα δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Λαϊκή από το μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ, και θα έχει συνολική έκθεση στον ELA ύψους δέκα δισ. ευρώ. Μέρος του κόστους της διάσωσης της Τράπεζας Κύπρου θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της.
Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει τη διάσπαση της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το κλείσιμό της. Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ διασώζονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100.000 ευρώ θα περάσουν στην «κακή» τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις αυτές θα «παγώσουν» και θα υποστούν μεγάλες ζημιές, που μένει να φανούν.
Όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες είναι εγγυημένες.
Πληροφορίες για το πλαίσιο της συμφωνίαςΣύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής (όσους δηλαδή έχουν καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ) θα προκύψουν 4,2 δισ.ευρώ. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%. Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών – με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα «τρέξει» με την πάροδο του χρόνου.
3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα εννέα δισ. ευρώ του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες (όσοι δηλαδή διατηρούν αποταμιεύσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ) θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.Πηγή: protothema.gr