Του Χρήστου Καπούτση
Η Ελλάδα και η Κύπρος, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, βιώνουν μια ιστορικών διαστάσεων τραγωδία. Βρίσκονται σε αδυναμία να υπερασπιστούν ακόμη και ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα.
Οι διεθνείς υποθέσεις και οι διακρατικές διαφορές..., στο σημερινό διεθνο-πολιτικό περιβάλλον, δεν διευθετούνται με βάση την ισχύ του Δικαίου, αλλά με βάση το δίκαιο του ισχυρότερου. Άλλωστε, «τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ΙΣΟΠΑΛΟΙ σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του» μας διδάσκει ο Θουκυδίδης από τα βάθη των αιώνων.
Ειδικότερα για τον Κυπριακό Ελληνισμό, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Πρόσωπα που επηρεάζουν τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις (πολιτικοί, διπλωμάτες, τραπεζίτες, αναλυτές) συσχετίζουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, του Κυπριακού, σύμφωνα με τις προγραφές και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που ομοθύμως είχε απορρίψει ο κυπριακός Ελληνισμός στο δημοψήφισμα του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης Τόμας Νάιλς, σε δηλώσεις του, υποστηρίζει ότι η επιβολή του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο θα πρέπει να είναι απόλυτος όρος για τη χορήγηση δανείου στην Κυπριακή Δημοκρατία!
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ήταν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν. Άρα, λογικά, ο Ν. Αναστασιάδης, δεν θα πρέπει να προβάλει και ισχυρές αντιστάσεις στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ώστε να εξασφαλίσει από την τρόικα το δάνειο οικονομικής επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζω ότι το περιώνυμο σχέδιο Ανάν προέβλεπε τη δημιουργία ενός sui generis κρατικού μορφώματος, οιονεί τουρκικού προτεκτοράτου, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για την ασφάλεια και τη γεωπολιτική παρουσία του Ελληνισμού, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι του κόσμου. Με το σχέδιο Ανάν περιθωριοποιείτο η τρισχιλιετής πολιτιστική και πνευματική δημιουργική παρουσία του ελληνισμού στη Μεγαλόνησο.
Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά πιστεύω ότι ο Ν. Αναστασιάδης θα είναι ο έβδομος και τελευταίος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκτός και αν ο Ν. Αναστασιάδης λειτουργήσει αντισυμβατικά και διαψεύσει εκείνους που τον θεωρούν δεδομένο!
Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου είναι περιζήτητη και η κυπριακή ΑΟΖ κρύβει θησαυρούς. Αυτά είναι τα πολύ ισχυρά και αξιοποιήσιμα πολιτικά δεδομένα για την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία.
: Παρασκήνιο