Το φαινόμενο ήταν αρκετό συχνό τα περασμένα 24ωρα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Πολλοί καταθέτες φέρονταν να νοίκιαζαν θυρίδες σε τραπεζικούς οργανισμούς για να περισώσουν ό,τι μπορούν.
Μάλιστα, ορισμένοι.... –κάθε άλλο παρά άσχετοι με το θέμα- εικάζουν βασιζόμενοι σε περιπτώσεις συγκεκριμένων καταθετών, πως υπήρχε κόσμος ο οποίος τοποθετούσε στις θυρίδες μετρητά.
Κάποιοι στο άκουσμα αυτών των πληροφοριών διερωτήθηκαν:
«Είναι δυνατόν να καταθέσεις ένα μεγάλο ποσό μετρητών σε θυρίδα; Οι θυρίδες είναι μικρές…».
Κι όμως είναι, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν ένα δυο πράματα παραπάνω.
«Μπορείς να μετατρέψεις τα χρήματα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και να ασφαλίσεις έτσι μεγάλα ποσά» είναι η απάντησή τους.
Ως γνωστόν, ο καταθέτης μπορεί να τοποθετήσει ό,τι θέλει σε μια θυρίδα, ασφαλίζοντας το, χωρίς να αποκαλύπτει σε κανέναν το περιεχόμενο…
Και γιατί έγιναν όλα αυτά; Φυσιολογική ερώτηση, αφού σε ένα έγκλημα (γιατί περί εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου πρόκειται) υπάρχει πάντα ο λόγος που δημιούργησε το έγκλημα, δηλαδή το κίνητρο, όπως αναφέρεται στην επιστήμη της εγκληματολογίας.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η απάντηση για το ποιό είναι το κίνητρο είναι γνωστή, αλλά ας την θυμηθούμε, γιατί μέσα στον κυκεώνα των εξελίξεων μάλλον υπάρχουν πολλοί που την ξέχασαν.
Τα έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που έχουν μέχρι στιγμής αδειοδοτηθεί (2, 3, 9, 10, 11 και 12) μπορεί να περιέχουν αποθέματα φυσιικού αερίου της τάξης των 40 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (tcf), δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, τονίζοντας ότι με την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών, η Κύπρος θα μπορούσε το 2020 να εξάγει υγροποιημένο ΦΑ της τάξης των 2 tcf ετησίως
Σε ομιλία του στο 2ο ενεργειακό συμπόσιουπέδειξε εκ νέου την ανάγκη γρήγορης υλοποίησης των σχεδιασμών εκμετάλλευσης του ΦΑ για να μην μείνει η Κύπρος εκτός εξελίξεων.
«Τα κοιτάσματα ΦΑ στα έξι τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ υπολογίζουμε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 40 tcf», ανέφερε ο κ. Έλληνας, λέγοντας πως οι ενεργειακοί κολοσσοί ΕΝΙ/KOGAS και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν συμβόλαια για τα οικόπεδα 2,3 και 9 και 10 και 11 αντίστοιχα θα κάνουν πολλές ερευνητικές γεωτρήσεις στο σύντομο μέλλον που θα στοιχίσουν γύρω στα 2 δις δολάρια.
,
«Όλες οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι το τεμάχιο 9 έχει πολύ περισσότερο ΦΑ σε σύγκριση με το 12, ίσως και διπλάσιο», είπε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά που είπαμε μέχρι τώρα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η Λεβαντίνη κατέχει τα 122 tcf που μας είπε η USGC (Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών) και η Κύπρος τα 60 tcf. Είμαστε σίγουροι αλλά αυτό χρειάζεται να αποδειχθεί με εξορύξεις».