Σχεδόν ειλημμένη θεωρείται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ να προτείνει απεργία μέσα στις πανελλαδικές, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.
Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ διακόπηκε χθες το βράδυ, μετά από.... μαραθώνια συνεδρίαση και αφού προηγήθηκαν έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπροσώπων των παρατάξεων…
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει και πάλι στις 12 το μεσημέρι και το μόνο που απομένει, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή, είναι να εγκριθεί τελικά η πρόταση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις:
- 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και
- 5νθήμερη απεργία από τις 20 έως τις 24 Μαΐου του μήνα κάτι που «τινάζει στον αέρα» τον προγραμματισμό των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο εσωτερικό της ΟΛΜΕ υπάρχει ισχυρό μέτωπο που τάσσεται υπέρ της απεργίας και τα στελέχη της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών θεωρούν τυπική διαδικασία την επικύρωση της πρότασης. Η γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ για την επικύρωση της πρότασης της ΟΛΜΕ θα γίνει την Τρίτη 14 Μαΐου και θα ακολουθήσει Συνέλευση Προέδρων την επόμενη ημέρα, μόλις δυο ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων.
Η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο τονίζοντας κατηγορηματικά πως «οι εξετάσεις θα διεξαχθούν ομαλά και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε».
Επεισοδιακή συνεδρίασηΜε επεισοδιακό τρόπο διακόπηκε η «μαραθώνια» συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ λίγο πριν τις 9 χθες το βράδυ και ενώ τα μέλη του βρίσκονταν ένα βήμα πριν την έγκριση της πρότασης για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και μέχρι στις 18:30 η διαφωνία μεταξύ των παρατάξεων εντοπίζονταν στην πρόταση της ΔΑΚΕ να στηθούν κάλπες στα σχολεία για την υιοθέτηση ή μη της πρότασης για απεργία εντός των εξετάσεων.
Η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ μετά από έντονη αντιπαράθεση με τις άλλες παρατάξεις απέσυρε την πρότασή της να τεθεί σε ψηφοφορία με κάλπη η πρόταση για απεργία.
Αντιπρότεινε όμως να τεθεί ως προϋπόθεση στις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών η συμμετοχή στο 30% για τη λήψη της απόφασης. Η πρόταση αυτή φαινόταν ότι θα λάμβανε τις απαιτούμενες για έγκριση 6 από τις 11 ψήφους του προεδρείου.
Εκείνη την ώρα στο χώρο της συνεδρίασης εισήλθαν μέλη των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη των Παρεμβάσεων, που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, χαρακτήρισαν τα μέλη της ΔΑΚΕ ως «λαγούς» της κυβέρνησης, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ κατηγόρησαν τη ΔΑΚΕ ότι παρασύρει το διοικητικό συμβούλιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Οι τοποθετήσεις αυτές λίγο έλειψε να προκαλέσουν «εμφύλιο» πόλεμο μεταξύ των συνδικαλιστών με τις πιο νηφάλιες φωνές να προτείνουν τη διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα το μεσημέρι.