Ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημαρχείο Θήρας, για το εξαήμερο μπλακ-άουτ στη Σαντορίνη, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση..., στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Αθανάσιος Ζερβός, ο Γενικός Διευθυντής κ. Κοπανάκης, στελέχη της ΔΕΗ και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων της Σαντορίνης.
Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν:
-Να γίνει πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Μονόλιθο και το πόρισμα να δοθεί στους τοπικούς φορείς με απόλυτη διαφάνεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.
-Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής θα υποστηρίξει, μέσα από την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΣΕΣ 2014-2020), την υποβρύχια ηλεκτρική σύνδεση (καλωδίωση) των νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό.
-Η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να εκπονήσει και υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα επισκευής και αντικατάστασης των μηχανών που επλήγησαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και να διασφαλιστεί η επάρκεια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στον προγραμματισμό προβλέπεται η δημιουργία ανεξάρτητης εφεδρικής μονάδας συνολικής ισχύος που θα φτάνει το 90% των μέγιστων αναγκών σε ενέργεια της Σαντορίνης.
-Διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά και ο κ. Μανιάτης δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει τα αιτήματα για την άρση των περιορισμών στελέχωσής τους, με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού με βασικό προσόν διορισμού, μεταξύ άλλων, την εντοπιότητα.
-Συμφωνήθηκε η σύσταση τριμερούς επιτροπής με εκπροσώπους από το Δήμο Θήρας, την Δ.Ε.Η. και τους επαγγελματικούς φορείς του νησιού για αναζήτηση δράσεων επούλωσης των ζημιών και των συνεπειών που προκλήθηκαν από το συμβάν της 13ης Αυγούστου 2013 και των οποίων το οικονομικό βάρος θα έχει η Δ.Ε.Η.
-Τέθηκε το θέμα της χωρικής ρύθμισης των νησιών σε συνάρτηση με το ισχύον 144/Δ΄/2012 και ο υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση ημερίδας-επιστημονικής συνάντησης, τον Οκτώβριο, με θέματα χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποτελέσουν η Σαντορίνη και η Θηρασία νησιά πιλότους για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε συνάρτηση με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
Τέλος, οι τοπικοί φορείς έθεσαν στον υπουργό το θέμα του ναυαγίου του Sea Diamond, με τον υπουργό να δεσμεύεται για την από κοινού με την Περιφέρεια χρηματοδότηση ανεξάρτητων μετρήσεων της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το ναυάγιο.