Επικοινωνήστε μαζί μας.

Στείλτε μας φωτογραφίας, ειδήσεις , αξιόλογες προτάσεις, προβλήματα στη γειτονιά σας, ανοιχτές επιστολές.... Τώρα έχεις το δικό σου βήμα. Η φωνή σου ακούγεται!
prothselida@gmail.com

fb pop

Αντιδράσεις για τη σύλληψη του συντρόφου του δημοσιογράφου της Guardian

Οι βρετανικές αρχές δέχονται έντονες επικρίσεις αφού έθεσαν χθες επί εννέα ώρες υπό κράτηση στο Λονδίνο τον σύντροφο του δημοσιογράφου που είχε δημοσιοποιήσει τα μυστικά ντοκουμέντα του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ο Νταβίντ Μιράντα..., σύντροφος του Γκλεν Γκρίνγουολντ, δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας Guardian, τέθηκε υπό κράτηση χθες Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου βάσει του άρθρου 7 της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που χρονολογείται από το 2000.

Σύμφωνα με την Guardian, οι αρχές κατέσχεσαν από το νεαρό άνδρα, βραζιλιανής υπηκοότητας και ηλικίας 28 ετών, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του και το κινητό τηλέφωνό του, φορητές μνήμες USB, DVD και βιντεοπαιγνίδια.

Οι βρετανικές αρχές είχαν «μηδέν υποψίες» για ενδεχόμενη εμπλοκή του Νταβίντ Μιράντα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, επέμεινε φανερά οργισμένος ο Γκλεν Γκρίνγουολντ σε άρθρο του στην Guardian.

Οι ερωτήσεις που έγιναν στον Νταβίντ Μιράντα αφορούσαν μόνο τις δραστηριότητες της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) για την οποία εργαζόταν ο Σνόουντεν, τονίζει ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί «καταχράστηκαν πλήρως της νομοθεσίας τους για την τρομοκρατία για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την τρομοκρατία».

Η κράτηση αυτή «είχε προφανώς στόχο να εκφοβίσει αυτούς που εργάζονται από δημοσιογραφική άποψη πάνω στην NSA και τη βρετανική αντίστοιχή της, τη GCHQ», αναφέρει ακόμη ο Γκρίνγουολντ. Όμως «αν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πιστεύουν πως αυτή η στρατηγική θα μας αποτρέψει να συνεχίσουμε να καλύπτουμε με επιθετικό τρόπο αυτό που τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν, πλανώνται. Θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: θα μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε περισσότερο», προειδοποίησε.

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε σήμερα να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά οι βρετανικές αρχές πιέζονται ολοένα και περισσότερο να δώσουν εξηγήσεις.

Η κράτηση αυτή είναι «απίστευτη», δήλωσε εκφράζοντας την αγανάκτησή του ο πρόεδρος της βρετανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων Κιθ Βαζ, ο οποίος θα ζητήσει «εξηγήσεις» από την αστυνομία.

«Ίσως να έχουν απολύτως λογικά επιχειρήματα. Όμως (…) αν καταφεύγουμε κατ” αυτό τον τρόπο στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, για πρόσωπα που δεν είναι σχετικά με την τρομοκρατία, πρέπει να το ξέρουμε», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο Τομ Ουότσον, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν υπάρχει ενδεχομένως εμπλοκή της κυβέρνησης στη σύλληψη αυτή. «Πρέπει να μάθουμε αν υπουργοί ήταν εν γνώσει της απόφασης» να συλληφθεί ο Νταβίντ Μιράντα και «ποιος ακριβώς πήρε την απόφαση».

Η Βραζιλία διαμαρτυρήθηκε επίσης έντονα κατά της κράτησης αυτής, θεωρώντας «αδικαιολόγητο να εμπλέκεται ένα άτομο, εναντίον του οποίου δεν εκκρεμεί καμιά κατηγορία που να μπορεί να δικαιολογήσει την προσφυγή στη νομοθεσία» κατά της τρομοκρατίας.

Η εφημερίδα Guardian δήλωσε από την πλευρά της «συγκλονισμένη».

Ο Νταβίντ Μιράντα τέθηκε υπό κράτηση ενώ βρισκόταν στο χώρο του τράνζιτ του αεροδρομίου, προερχόμενος από το Βερολίνο και με προορισμό τη Βραζιλία, όπου διαμένει με τον φίλο του. Είχε μόλις περάσει μια εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι της αμερικανίδας δημιουργού ντοκιμαντέρ Λόρα Πόιτρας, την οποία ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε επιλέξει, μαζί με τον Γκλεν Γκρίνγουολντ, για να κάνει τις αποκαλύψεις του για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Γκλεν Γκρίνγουολντ είχε ανακοινώσει πως είχε παραλάβει ως 20.000 απόρρητα ντοκουμέντα από τα χέρια του αμερικανού φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν, στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο στη Μόσχα έπειτα από ένα «κρυφτό» πολλών εβδομάδων.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως η κράτηση του Μιράντα ήταν «παράνομη και ασυγχώρητη (…) μια τακτική αντιποίνων».

«Είναι πολύ απίθανο ο Νταβίντ Μάικλ Μιράντα, ένας βραζιλιάνος πολίτης που περνούσε τράνζιτ από το Λονδίνο, να συνελήφθη κατά τύχη, δεδομένου του ρόλου που ο σύζυγός του διαδραμάτισε αποκαλύπτοντας την αλήθεια στο θέμα της παράνομης φύσης του προγράμματος παρακολούθησης της NSA», δήλωσε η Ουίντνι Μπράουν, υπεύθυνη της εν λόγω οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η κράτησή του αποδεικνύει πως ο (αντιτρομοκρατικός) νόμος μπορεί να χρησιμοποιείται με καταχρηστικό τρόπο για ποταπούς λόγους», πρόσθεσε.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται η οργάνωση WikiLeaks, η οποία ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων ντοκουμέντων και κατήγγειλε «την κατάχρηση από τις βρετανικές αρχές της νομοθεσίας για την τρομοκρατία».