Γενναία απομείωση του ελληνικού χρέους ζητά ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, στο Spiegel-online.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα... δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ο Τζορτζ Σόρος.
Η Ελλάδα βρίσκεται μετά απ πολλές προσπάθειες πολύ κοντά σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τονίζει στην ανάλυσή του ο αμερικανός μεγαλοεπενδυτής κ προσθέτει: «Γνωρίζω από συνομιλίες ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα αν ο επίσημος τομέας παραιτηθεί απ μέρος των απαιτήσεών του, εφόσον η Αθήνα εκπληρώσει τους όρους της τρόικας. Έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ανακάμψει γρήγορα», εξηγηεί.
Σχολιάζοντας τη γερμανική στάση που δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και συζητά μόνο το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, ο Τζορτζ Σόρος δηλώνει πως κατανοεί ότι «ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να διαγράψει τώρα αυτά τα χρέη, καθώς έτσι θα έθιγε μια σειρά από ταμπού, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν στο ρόλο της ΕΚΤ».
H Γερμανία ωφελήθηκε από την απομείωση του χρέους της
Ωστόσο, ο Τζορτζ Σόρος θεωρεί ότι το πρόβλημα αυτό «είναι επιλύσιμο, υπό τη γερμανική ηγεμονία». Και εξηγεί: «Η Γερμανία οφείλει να θυμηθεί ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ίδια ωφελήθηκε πολλές φορές από την απομείωση και τις παρατάσεις αποπληρωμής του χρέους της, που της διασφάλισε ακόμη και η ίδια η Ελλάδα. Όμως τώρα εμφανίζεται ανυποχώρητη».
Ο αμερικανός επενδυτής υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν η γαλλική επιμονή για την καταβολή υψηλών αποζημιώσεων μετά τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία. «Ακροδεξιές ομάδες, όπως η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα δεν είναι φυσικά συγκρίσιμες, αλλά η τάση δείχνει σε αυτή την κατεύθυνση: στον λαϊκισμό και στον εξτρεμισμό», επισημαίνει ο Τζορτζ Σόρος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «αν δεν αναλάβει η Γερμανία περισσότερες ευθύνες, θα επέλθει διεύρυνση του χάσματος και τελικά η κατάρρευση της ΕΕ».
Μια τέτοια εξέλιξη «δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα γερμανικά συμφέροντα και η Ευρώπη θα περιέλθει σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας», τονίζει ο Τζόρτζ Σόρος.