Η επίσκεψη των ελεγκτών ήλθε λίγες εβδομάδες αφότου δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ανέφερε πως 44 εργάτες από το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργοτάξια του Κατάρ, ενώ άλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για ...τρισάθλιες συνθήκες εργασίας.
Απαγόρευση εισόδου στο εργοτάξιο του κυριότερου σταδίου που κατασκευάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, στο Κατάρ, επέβαλαν οι τοπικές Αρχές σε μία ομάδα ελεγκτών από τη διεθνή εργατική Ομοσπονδία Εργατών Κτηρίων και Ξύλου.
«Δεν μπορώ να σας επιτρέψω να επισκεφθείτε αυτό το εργοτάξιο δίχως προγενέστερη συνεννόηση», διεμήνυσε χαρακτηριστικά τους ελεγκτές ένας τοπικός αξιωματούχος, όταν το 18μελές κλιμάκιο αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στο χώρο.
Η επίσκεψη των ελεγκτών ήλθε λίγες εβδομάδες αφότου δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ανέφερε πως 44 εργάτες από το Νεπάλ έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργοτάξια του Κατάρ, ενώ άλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για τρισάθλιες συνθήκες εργασίας.
Το κλιμάκιο των ελεγκτών τελικά κατόρθωσε να συναντηθεί με τον ο αναπληρωτή γραμματέα του υπουργείου Εργασίας του εμιράτου, ο οποίος τους διαβεβαίωσε πως οι κατασκευαστικές εταιρείες στο Κατάρ έχουν εκπληρώνουν «το 99% του [τοπικού] εργατικού κώδικα».
Η Διεθνής Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ITUC) έχει καταδικάσει ως «αδύναμη και απογοητευτική» την αντίδραση του Κατάρ στις καταγγελίες όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες που αντιμετωπίζουν οι εργάτες από το Νεπάλ.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κατάρ έχει παραδεχθεί πως υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, αλλά αρνήθηκε τις καταγγελίες περί συνθηκών «δουλείας».