Στο «δόκανο» του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν τα κρυφά εισοδήματα, με την καθιέρωση έμμεσων τεχνικών ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων που θα αποκαλύπτουν κάθε ευρώ εισοδήματος, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, το οποίο κρατήθηκε «μυστικά» από την Εφορία....
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο υπενθυμίζει όσα είχαν τονιστεί κατά την διάρκεια ψήφισης αυτών των διατάξεων το καλοκαίρι:
«Πρόκειται για ευθυγράμμιση της Ελλάδας με διεθνή (και Ευρωπαϊκή νομοθεσία) περί καταπολέμησης μαύρου χρήματος, νομοθεσία που ισχύει ήδη σε όλες τις ευνομούμενες χώρες του κόσμου. Πρόκειται ακόμα για εξίσωση των Ανωνύμων εταιριών με όσα ήδη ισχύουν από χρόνια για την Ομόρρυθμες και τις ΕΠΕ.
Ακόμα:
• Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αποτελούν ελεγκτικό εργαλείο της φορολογικής διοίκησης. Το εργαλείο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις λίγες περιπτώσεις που η ανάλυση κινδύνου δείχνει σοβαρές ενδείξεις φοροδιαφυγής και ενεργοποιείται τακτικός ή άλλος έλεγχος.
• Οι τεχνικές αυτές είναι μία από τις δυνατότητες της φορολογικής διοίκησης και δεν χρησιμοποιούνται πάντα, αλλά μόνο εκεί που η μεθοδολογία υπερτερεί αποδεικτικά στην ανάδειξη του μη δηλωμένου πλούτου.
• Οι έμμεσες τεχνικές είναι εργαλείο που δεν λείπει από καμία σύγχρονη και αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και είναι όρος εκσυγχρονισμού του φοροελεγκτικού μηχανισμού».
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, «οι έντιμοι φορολογούμενοι -η πλειοψηφία των συμπολιτών μας- δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις τεχνικές αυτές• απεναντίας θα επωφεληθεί στο βαθμό που η αύξηση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ελαφρύνει τα φορολογικά βάρη του συνόλου».
Άλλωστε, αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση έχει τη διακηρυγμένη πρόθεση να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών σταδιακά και στον βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Άρα το χτύπημα της φοροδιαφυγής, εκεί που υπάρχει, είναι προϋπόθεση για να μειωθούν οι φορολογικές συντελεστές.
«Ολόκληρη η κοινωνία στηρίζει την προσπάθεια για το χτύπημα της φοροδιαφυγής που αποτελεί την μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, όσοι επικρίνουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών προσπαθειών για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, επικρίνουν ταυτόχρονα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Κι αυτό ασφαλώς δεν βοηθάει…», καταλήγει.