Mέσω της συμμετοχής της στο κοινοτικό πρόγραμμα ShMILE2, που ολοκληρώθηκε χθες στην Άκαμπα, η... Ένωση Ξενοδοχείων της Χαλκιδικής βάζει στο στόχαστρο τους τουρίστες της Κεντροδυτικής και Βόρειας Ευρώπης που επιλέγουν τα καταλύματα με βάση τις οικολογικές τους ευαισθησίες
Την πλούσια δεξαμενή των τουριστών της Κεντροδυτικής και Βόρειας Ευρώπης που αναζητούν καταλύματα με βάση τις οικολογικές τους ευαισθησίες φιλοδοξεί να αξιοποιήσει η Χαλκιδική, μέσω της συμμετοχής της στο διετές κοινοτικό πρόγραμμα ShMILE2 για τη διάδοση του Eco label στις τουριστικές επιχειρήσεις της Μεσογείου.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ήταν ο μόνος τουριστικός εταίρος από την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στο διακρατικό αυτό πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν η Ιορδανία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Γαλλία.
Περί τις 35 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής πήραν μέρος στην δράση ShMILE2, με τις 14 να έχουν εκπαιδευθεί και έξι από αυτές να περνούν τον πρώτο έλεγχο για τη σχετική πιστοποίηση. "Η αγορά δείχνει για τα επόμενα χρόνια μια τάση προς διακοπές σε ξενοδοχεία που η περιβαλλοντική τους διαχείριση είναι πιστοποιημένη από οργανισμούς και σήματα (green key, eco label κτλ). Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν το οποίο θα έχει αυτά τα πρότυπα και θα είναι συνυφασμένο με μια μοναδικότητα στον τρόπο της περιβαλλοντικής διαχείρισης μικρών και μεγάλων μονάδων" σημείωσε στη "δημοκρατία", που βρέθηκε στην Άκαμπα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Τόνισε δε ότι ειδικά η αγορά της Κεντροδυτικής και Βόρειας Ευρώπης, που τόσο έχει ανάγκη η Χαλκιδική λόγω του καλύτερου εισοδηματικού επιπέδου των τουριστών, επιλέγει τα "πράσινα" καταλύματα ανεξαρτήτου τιμής, δίνοντας υπεραξία και σε μικρές μονάδες, αλλά και στην τοπική οικονομία εκτός ξενοδοχείου.
Το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα Eco label για τις υπηρεσίες καταλυμάτων είναι το μοναδικό με πιστοποίηση από έναν ανεξάρτητο και αρμόδιο φορέα και είναι αναγνωρισμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στόχος του είναι η μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των τουριστικών επιχειρήσεων και των πελατών τους, μέσω του περιορισμού της χρήσης πόρων, της μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά και των εκλύσεων ρύπων στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής θα παρουσιάσει, σύμφωνα με την Εφημερίδα Δημοκρατία, τέλη Απριλίου τα αποτελέσματα του δικού της μέρους του προγράμματος, καθώς και την μελέτη για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.