«Η Ελλάδα μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της σε πάνω από 200.000 τα τελευταία πέντε χρόνια (ήταν πάνω από 900.000 το 2009 και... 670.000 στις αρχές του 2014), μειώνοντας παράλληλα το μισθολογικό κόστος κατά 30%»
Άρθρο- απάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, δημοσιεύουν οι Financial Times στη στήλη letters to the editors, με τίτλο Greece’s silent majority understands there is no way back. Σχολιάζοντας δημοσίευμα της 27ης Οκτωβρίου του Tony Barber (Patronage and bribary will persist in Greece even if it escapes austerity – «Οι πελατειακές σχέσεις και το φακελάκι θα υπερισχύσουν στην Ελλάδα ακόμη και αν ξεφύγει από τη λιτότητα») στο άρθρο του, ο Έλληνας υπουργός αναφέρει ότι ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφωνεί με την εκτίμηση ότι η κρίση έπληξε το επί χρόνια καθαγιασμένο πελατειακό σύστημα και τη δωροδοκία που αναβίωσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Είναι πράγματι αλήθεια ότι η χρεωκοπία της Ελλάδας μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποίησαν το δημόσιο τομέα ως πρωταρχικό μέσο για τη διαιώνιση της άσκησης εκ μέρους τους πολιτικής εξουσίας. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν αυτές οι πρακτικές ξεριζώθηκαν ή εάν, όπως προβλέπει ο Barber, θα αναδυθούν εκ νέου όταν αποχωρήσουν οι ξένοι ηγεμόνες της Ελλάδας.
Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Υπουργός, μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων της σε πάνω από 200.000 τα τελευταία πέντε χρόνια (ήταν πάνω από 900.000 το 2009 και 670.000 στις αρχές του 2014), μειώνοντας παράλληλα το μισθολογικό κόστος κατά 30% το ίδιο διάστημα. Όλος ο σχεδιασμός προσλήψεων γίνεται κεντρικά λαμβάνοντας υπόψη τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας αξιολόγησης του συνόλου της κεντρικής διοίκησης. Όλες οι προσλήψεις ρυθμίζονται από μια ανεξάρτητη αρχή, καθιστώντας αδύνατη την πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία.
Επιπλέον, θεσπίστηκε νέα νομοθεσία η οποία προβλέπει σύστημα αξιοκρατικής και αντικειμενικής επιλογής των επικεφαλής της διοίκησης, ρυθμίζοντας έτσι ένα πεδίο που κατά το παρελθόν αποτελούσε έδαφος για πολιτικές παρεμβάσεις. «Αντιμετωπίσαμε την κληροδότηση του παλιού πελατειακού συστήματος φτάνοντας έως και τον έλεγχο της παράνομης μετατροπής των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ορισμένου αποκλείοντας τη χρήση πολιτικών διασυνδέσεων για αυτούς που παρέκαμπταν το νόμο. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν μπορούν πλέον να είναι ανεκτές σε μια χώρα που έχασε το 25% του ΑΕΠ της».
«Τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο», υπογραμμίζει ο Κ. Μητσοτάκης. Υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης που θα ήθελαν την επιστροφή στις παλιές δοκιμασμένες συνήθειες. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι το άρθρο του κ. Barber δεν αποδίδει δικαιοσύνη για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Εάν το πελατειακό σύστημα πράγματι επιβιώσει τότε θα φταίμε μόνον εμείς. Πιστεύω, όμως βαθιά ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πισωγύρισμα για τη χώρα, και επαφίεται στους πολιτικούς να το πράξουν», καταλήγει.