Δεν είναι μόνο οι εχθροί που σε βλάπτουν αλλά και οι φίλοι που παρουσιάζουν τοξικές συμπεριφορές. Η ζήλια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η μιζέρια και η συνεχής ένταση είναι σίγουρα συμπεριφορές που αργά ή γρήγορα θα σου χαλάσουν τη διάθεση ή θα σε φέρουν εκτός εαυτού...
Τις περισσότερες φορές δίνεις τόπο στην οργή και προσπαθείς με νύχια και με δόντια να κρατήσεις μια φιλία που έχει καταντήσει τοξική ή ακόμη χειρότερα, δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια και να αναλάβεις δράση.
Οι ενδείξεις ότι η φιλία σας είναι τοξική:
(Όσα περισσότερα ισχύουν για το ίδιο άτομο, τόσο πιο μακριά του πρέπει να τρέξεις)
1. Σταματάει να απαντάει στις κλήσεις σου ή στα μηνύματά σου κάθε φορά που τα ξαναβρίσκει με τον πρώην.
2. Παραπονιέται συνεχώς για τα πάντα σε σημείο που πιστεύεις πως δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς.
3. Τα πορτοφόλι της είναι μονίμως "χαμένο", η πιστωτική της κάπου παράπεσε και (εννοείται) δεν έχει δεκάρα μαζί της. Ποτά, τσιγάρα, ξενύχτια, φαγητό είναι πάντα ευγενική χορηγία δικιά σου ενώ ποτέ δεν ανταποδίδει το κέρασμα.
4. Την συναντάς - συχνά - τυχαία για ποτό ενώ σου είχε ξεφουρνίσει διάφορες δικαιολογίες για να μη βρεθείτε.
5. Δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που συναντηθήκατε τετ α τετ. Η επικοινωνία σας έχει καταντήσει να γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου ή μέσα σε παρέα (βλ. 7).
6. Σε θυμάται πάντα όταν χρειάζεται χάρη κι εξυπηρέτηση. Θα σου τηλεφωνήσει για να σε ενημερώσει ότι φτάνει αεροπορικώς μετά από ταξιδάκι οπότε θα μπορούσατε να πιείτε καφεδάκι στο αεροδρόμιο και φυσικά μετά να γυρίσετε μαζί – με το αυτοκινητό σου εννοείται. Σου στέλνει μήνυμα για να σου ζητήσει να ταίζεις το κατοικίδιό της στην περίοδο των διακοπών κτλ
7. Προσπαθεί να σε κάνει «ρόμπα» μπροστά σε φίλους για να αναδειχθεί ως η ψυχή της παρέας και να ξεχωρίσει.
8. Ένα καλό λόγο δεν έχει. Δεν παραλείπει να επισημαίνει συνεχώς τις ατέλειες σου και μάλιστα παρουσία άλλων. Θα προσέξει ότι πάχυνες, πως τα ρούχα σου είναι μπανάλ, πως η τσάντα σου δεν ταιριάζει με το παπούτσι, πως το νέο σου κούρεμα σε μεγαλώνει κτλ. Ζήλια, ζήλια, πολλή ζήλια.
9. Σε αναγκάζει να κόψεις τις επαφές σου με άλλους ανθρώπους και θέλει αποκλειστικότητα. Αν διανοηθείς να αποκτήσεις άλλο φίλο ουέ κι αλίμονό σου.
10. Σε «κρεμάει» όποτε την έχεις ανάγκη, ενώ εσύ υποχρεούσαι να είσαι πανταχού παρούσα κάθε φορά που σε χρειάζεται.
Οι ερωτήσεις που οφείλεις να κάνεις στο εαυτό σου
* Η φιλία σας είναι αμοιβαία ή μήπως είναι μονόπλευρη;
* Είναι εξίσου σημαντικά τα δικά σου προβλήματα με τα δικά της;
* Μήπως προσπαθεί να έχει τον έλεγχο στη ζωή σου; Αν ναι γιατί άραγε το κάνει;
* Σε σέβεται ή στο όνομα της αμεσότητας που δίνει η φιλία σε ειρωνεύεται και σε υποτιμά;
* Αξίζει να «χαλιέσαι» και να σου χαλά η διάθεση;