Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανάλαβε όμως την παλαιότερη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως ...η τρόικα θα πρέπει μελλοντικά να αντικατασταθεί από κάποια διαφορετική δομή που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση. Δεν έδωσε όμως κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συνέχεια.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της τρόικα με κάποια διαφορετική μορφή εποπτείας, αλλά σε κάποιο απροσδιόριστο σημείο στο μέλλον, άφησε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που θέλει τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να έχει αποφασίσει τη διάλυση της τριμερούς ως αντάλλαγμα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.
Μιλώντας κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, ο κύριος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επανάλαβε όμως την παλαιότερη δήλωση του κ. Γιούνκερ, πως η τρόικα θα πρέπει μελλοντικά να αντικατασταθεί από κάποια διαφορετική δομή που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο.
Τόνισε όμως πως επί του παρόντος η Κομισιόν δεν έχει υπόψη της «κάποια εναλλακτική φόρμουλα» προς αντικατάσταση της τρόικα, και δεν αναφέρθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εξέταση του ζητήματος.
Ο κ. Σχοινάς απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό να προχωρήσει σε «εικασίες» προτού η Κομισιόν αποκτήσει «πλήρη κατανόηση» των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ την Τετάρτη (10:30 ώρα Ελλάδος), συμπληρώνοντας πως για την Κομισιόν το «σημείο έναρξης» των διαβουλεύσεων είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα στο πρακτορείο Bloomberg, πως η Αθήνα επιθυμεί μια αμοιβαία συμφέρουσα λύση και θα σεβαστεί τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, περί πολιτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «συμβόλαιο» μεταξύ της Αθήνας και των άλλων 18 κρατών-μελών του ευρώ, και συνεπώς οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά από τις 19 χώρες του κοινού νομίσματος.
Αναλυτικά η επίμαχη δήλωση του κ. Γιούνκερ για την τρόικα
«Στο μέλλον, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε την τρόικα από μια δομή που θα έχει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση […] με βάση του ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο»
Η δήλωση έγινε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις Ευρωεκλογές του Μαρτίου, που τελικά ανέδειξαν τον κ. Γιούνκερ πρόεδρο της Κομισιόν.