Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι λεγόμενες «λίστες της φοροδιαφυγής» και συγκεκριμένα, η λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα αλλά και οι ...off shore εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα, κάτι που θα δώσει στην κυβέρνηση μια μικρή ανάσα μετά και το σφυροκόπημα που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως υποστηρίζουν, εξάλλου, έτσι μπορεί να εξασφαλιστούν γρήγορα και υψηλά έσοδα.
Προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως αποτελεί η λίστα Λαγκαρντ, που ερευνάται ήδη από το ΣΔΟΕ και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό οι υπηρεσίες που ελέγχουν τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται γρηγορότερα και να αποφέρουν και σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Την ίδια στιγμή, στη διάθεση του υπουργείου εξακολουθούν να βρίσκονται τα στοιχεία περίπου 20.000 φορολογούμενων οι οποίοι την τριετία 2009-2011 μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό τα οποία, μέσα από μια πρώτη σύγκριση, δεν δικαιολογούνταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να συνταχθεί και νέα λίστα με εμβάσματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τους δυο μήνες πριν τις τελευταίες εκλογές.
Όσον αφορά στις offshoreεταιρείες, στο υπουργείο Οικονομικών είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 2.000 εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στον έλεγχο περισσότερων από 150 και μάλιστα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Υπολογίζεται ότι σε κάθε υπόθεση βεβαιώνονται ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.